NALED: Vaučeri će rešiti problem sezonskih radnika

NALED: Vaučeri će rešiti problem sezonskih radnika

Sistem vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi već godinama se uspešno primenjuje u Hrvatskoj, a ovo rešenje će se primeniti i u našem zakonodavstvu, čim zakon bude stupio na snagu.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj je krajem juna posetila Hrvatsku i uverila se u efekte uvođenja sezonskih vaučera.

Hrvatska je u cilju suzbijanja sive ekonomije prvo uvela fiskalizaciju u sektoru poljoprivrede. Danas, čak 95 odsto poreskih obveznika rednovno izmiruje svoje obaveze.

Hrvatski poreznici ocenjuju da je sistem vaučera u poljoprivredi, koji je uveden pre četiri godine, takođe dao dobre rezultate, piše u saopštenju NALED-a.

Kako funkcioniše sistem sezonskih vaučera?

Sistem sezonskih vaučera u Hrvatskoj je napravljen da bude jednostavan i jeftin za poslodavce.

Foto: naled-serbia.org

Foto: naled-serbia.org

Kompanije iz poljoprivrede kupuju dnevne vaučere za svakog sezonskog radnika kojim plaćaju doprinose za penzijsko osiguranje, zaštitu na radu i zapošljavanje. Vrednost vaučera je nešto manja od 3 evra, i može se kupiti online.

Sezonski radnik kupuje knjižicu, koja predstavlja ugovor o sezonskom zapošljavanju. U tu knjižicu svakog dana lepi vaučere. Sezonski radnik može da radi najviše 90 dana u godini.

Iako vaučeri ne pokrivaju porez na dohodak, poslodavac je dužan da na kraju meseca obračuna iznos poreza (25%) i plati državi, koja taj iznos na kraju godine vrati sezonskom radniku s obzirom na to da njihovi prihodi ne premašuju oporezivi iznos od 2.666 evra na godišnjem nivou.

U toku priprema zakona

U prošloj godini u Hrvatskoj je prodato skoro pola miliona vaučera. Najčešći kupci vaučera su male i srednje firme – 72%. 

Foto: naled-serbia.org

Foto: naled-serbia.org

U poljoprivrednoj kompaniji Fragaria kažu da oni kupuju i knjižice i markice svojim sezoncima. Isplatu vrše na kraju meseca, a radnike plaćaju po učinku.

I pored dobrih strana sistema sezonskih vaučera, u Hrvatskoj se i dalje sreću sa neprijavljenim radnicima ili situacijama da sezonski radnik obavlja posao koji nije predviđen kao sezonski. I tamo je najveći problem obezbediti dovoljan broj sezonskih radnika, ali je sigurno manji nego u Srbiji gde ovi radnici ne ostvaruju nikakva prava. U Srbiji je u toku priprema zakona o vaučerima za sezonske radnike.

Procenjuje se da u Srbiji ima između 100.000 i 120.000 sezonskih radnika, najviše u voćarstvu i povrtarstvu. Ovi radnici su uglavnom neprijavljeni, a osim toga što su nezaštićeni od povreda na radu i ne ostvaruju radni staž, država nema nikakav uvid u tokove novca u ovom sektoru.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Ministarka poljoprivrede: Cenu pšenice formira tržište, država će pomoći gde može
Next Beogradska berza: Dinarske obveznice i dalje u fokusu, rast indeksa

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Poznata imena kompanija koje su zainteresovane za RTB Bor

Za strateško parterstvo sa RTB Bor zainteresovane su kanadske kompanije Dandi i Mundoro, kineska korporacija Hunan Gold China i China Power i ruski UGC.

Industrija 0 Comments

Impol Seval ostvario rast proizvodnje u prvoj polovini godine

Valjaonica aluminijuma Impol Seval saopštila je rezultate proizvodnje u prvih šest meseci 2016. godine.

Kompanije 0 Comments

Intesa Sanpaolo preuzela dve banke za jedan evro

Italijanska vlada rešila je problem dve manje banke prepuštanjem Intesi Sanpaolo, ali po daleko višoj ceni od vlastitih predviđanja.

1 Comment

Leave a Reply