Ministarka poljoprivrede: Cenu pšenice formira tržište, država će pomoći gde može

Ministarka poljoprivrede: Cenu pšenice formira tržište, država će pomoći gde može

Država ne može da utiče na cenu pšenice koja se formira na tržištu, ali ima prostora da se poljoprivrednicima pomogne kroz pojačanu kontrolu inspekcijskih službi kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe u otkupu i omogućila fer cena, saopštili su danas resorni ministri nakon sastanka sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja i asocijacija.

Poljoprivrednicima će se pomoći da udruženi zakupe određena javna skladišta, izjavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković nakon sastanka kome je prisustvovao i ministar trgovine Rasim Ljajić.

“Izuzetno je važna dobra saradnja, razgovori, i potezi koji se u narednom periodu moraju preduzeti. U tom smislu obećali smo poljoprivrednicima da ćemo im pomoći ako su zainteresovani da kao udruženja određena javna skladišta zakupe da im u tome pomognemo”, rekla je Bošković novinarima.

Sastanku su prisustvovali predstavnicii otkupljivača, mlinarske industrije, kao i Direkcije za robne rezerve.

“Svi smo se okupili sa željom da razmotrimo situacju u vezi trenutne cene pšenice na tržištu. Svi smo zaključili da cena u ovom momentu nedovoljna za poljoprivredne proizvođče ali ono što je zajednički stav je to je da ovo nije nikakva novina u odnosu na prethodne godine i da je cena uvek najniža u vreme otkupa,a pogotovo ova godina karakteristična je po velikim prinosima”, rekla je Bošković.

Bošković je navela da je evidentno da se veća cena postiže u kasnijim mesecima, a ne sada, kada proizvoda ima najviše na tržištu.

“Posvećeni smo pomoći poljoprivrednicima da postižu što veće prinose i bolji kvalitet proizvoda”, rekla je Bošković.

Kako je navela , ministarstvo priprema i pravilnik o kvalitetu pšenice, brasna i konditorskih proizvoda, koji će u narednih mesec dana biti objavljen.

“Očekujem da će pravilnik dati svoj doprinos boljoj ceni na tržistu za one koji proizvode kvalitetniju pšenicu”, poručila je ministarka.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je uobičajeno da kada postoji rekordni prinos, onda i cena u skladu sa ponudom bude niža.

“Mi se nadamo da će u narednim danima cena pšenice ići nagore i da samim tim naši poljoprivredni proizvodajači mogu biti zadovljni cenom na tržištu”, rekao je Ljajić.

“Država tu ne može da utiče, ali ono gde možemo pomoći i što će se i uraditi a to je jedna od glavnih primedbi da se proizvođači zakidaju na plaćanju PDV-a i mi ćemo pojačati inspekcijske, poreske i finansijske kontrole jer želimo regularnu fer utakmicu na tržištu”, rekao je ministar.

On je naveo da bi trebalo da budemo zadovljni time što će million i po tona pšenice moći da se izveze .

“Povećanje izvoza će značiti i da naši proizvodajači mogu tu cenu povećati i nadam se da ćemo ovaj problem vrlo brzo rešiti”, rekao je Ljajić.

Poljoprivrednici su prethodnih dana iskazali nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene pšenice koja je pala na ispod 15 dinara.

Direktor Udruženja “Žita Srbije” Vukosav Saković podsetio je da je pre nekoliko dana cena bila 16 dinara za kilogram a da je ona sada niža i iznozi manje od 15 dinara.

Izvor:Tanjug
Previous McAllister: Članstvo Srbije u EU podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji
Next NALED: Vaučeri će rešiti problem sezonskih radnika

You might also like

Makroekonomija 1Comments

Siva ekonomija u Srbiji čini oko 30 odsto BDP-a, gora samo Bugarska

Država je donela 68 mera za suzbijanje sive ekonomije, a sakupljanje računa i izvlačenje lutrije je samo jedna od njih, jer Srbija, osim Bugarske, ima najveći procenat sive ekonomije u

Kompanije 0 Comments

Delta Agrar: Dolazak Tönniesa samo može da podstakne razvoj tržišta

Dolazak jake konkurencije može samo da podstakne razvoj tržišta, poručuju iz kompanije Delta Agrar, komentarišući ulazak nemačkog Tönniesa na srpsko tržište.

Tema dana 0 Comments

Dostavljene tri ponude za Galeniku

Ponude za privatizaciju farmaceutske kompanije Galenika iz Beograda, putem strateškog partnerstva dostavila su tri ponuđača: Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i Konzorcijuma Frontier Pharma Limited iz

1 Comment

Leave a Reply