McAllister: Članstvo Srbije u EU podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji

McAllister: Članstvo Srbije u EU podrazumeva i uvođenje sankcija Rusiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister (Dejvid Mekalister) izjavio je danas u Beogradu da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU mora progresivno da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s EU i da primenjuje restriktivne mere gde god je to neophodno.

Govoreći na konferenciji “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i Zapadni Balkan”, McAllister je podsetio na rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj je Srbija pozvana da progresivno uskladi svoju politiku s politikom EU, uključujući odnos prema Rusiji, kao i na to da je EP sa žaljenjem konstatovao zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije.

“EP je time pokušao da signalizira Srbiji da nastavljanje dualnog pristupa Rusiji ne može da se na duge staze toleriše, jer agresivnost Rusije ne može da se toleriše”, rekao je McAllister i dodao da EU uzima u obzir prijateljske i jake odnose Srbije s Rusijom.

Takođe je rekao da je Srbija sprovela deset puta više zajedničkih vojni vežbi sa zapadnim saveznicima nego sa Rusijom, ali da ne zna da li su toga svi svesni u Briselu.

McAllister je rekao i da treba smanjiti energetsku zavisnost Srbije od Rusije i da u tom cilju treba više da se bavi projektom Energetske zajednice.

“Jean-Claude Juncker i ja smo u više navrata naglašavali da svih šest zemalja Zapadnog Balkana moraju biti uključene u sve strateške projekte vezane za energetiku”, dodao je Mekalister.

McAllister je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu u EU i da je otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće sedmice “odavno zasluženo”.

“Zemlje Zapadnog Balkana nemaju samo evropsku perspektivu, nego imaju evropsku budućnost”, rekao je McAllister, izrazivši nadu da će i druga nova poglavlja biti otvorena za vreme slovačkog predsedavanja EU.

McAllister je pohvalio kontinuirano učešće Srbije u civilnim i vojnim misijama EU i doprinos Srbije zajedničkim ciljevima, dodavši da je angažman Srbij u misijama EU i UN impresivan.

“Vi ste se posvetili i uložili u dobru saradnju s NATO”, rekao je McAllister i dodao da su odnosi Srbije i NATO od koristi za Srbiju, Alijansu i region.

Takođe je ponovio da članstvo u EU ne zahteva članstvo u NATO.

Govoreći o mogućim posledicama Brexita, McAllister je ocenio da je ishod referenduma u Velikoj Britaniji bio “užasna greška” ali da se mora prihvatiti, kao i da je proces proširenja prvi put postao reverzibilan i da niko ne zna šta će se dešavati.

“EU se suočava s velikim neizvesnostima i izazovima i čvrsto verujemo da treba da jačamo a ne da slabimo posvećenost procesu proširenja”, rekao je Mekalister, ocenivši da je politika proširenja do sada bila uspešna i da je doprinela promovisanju stabilnosti i bezbednosti u Evropi.

“Nastavite sa svojim dobrim radom, idite dugim putem koji ide ka članstvu u EU. To neće biti lako, ali ima puno ljudi koji vam pružaju podršku. Siguran sam da ćete, kada to bude neophodno usaglasiti i svoju spoljnu i bezbednosnu politiku”, izjavio je McAllister.

Izvor:Beta
Previous Bank of England zadržala postojeću referentnu kamatu, funta naglo ojačala
Next Ministarka poljoprivrede: Cenu pšenice formira tržište, država će pomoći gde može

You might also like

Društvo 0 Comments

Brazil: Nezaposleno 12,3 miliona ljudi

Stopa nezaposlenosti u 12 %odsto, što je novi rekord, pokazali su zvanični podaci.

Društvo 0 Comments

Independent: Dvadeset najmoćnijih zemalja sveta

SAD su i ove godine zadržale poziciju najmoćnije zemlje sveta, uprkos tome što novoizabrani američki predsednik Donald Trump ne uživa podjednako poštovanje kao njegov prethodnik Barak Obama, piše Independent.

Politika 0 Comments

Recipročne mere: EU uvodi vize za građane SAD i Kanade?

Podstaknuta američkim i kanadskim odbijanjem da ukine vize za neke države članice EU-a,  Evropska komisija (EK) će 12. aprila odlučiti da li će uvesti vize američkim i kanadskim državljanima, što

2 Comments

  1. Rodoljub
    July 10, 20:31 Reply
    Dosadni ste. Prvo NATO na sud zbog zlocina, pa onda napolje iz Srbije. Moze i obratno.
  2. Ramonda
    December 31, 08:22 Reply
    Ovaj Mek... Ima kvar između ušiju

Leave a Reply