Mali akcionari AIK banke kritikuju način preuzimanja od strane MK Groupe

Mali akcionari AIK banke kritikuju način preuzimanja od strane MK Groupe

Većinski vlasnik akcija AIK banke, MK Group, izvršila je prinudni otkup udela manjinskih akcionara. Način otkupa i ponašanje sudova izazvali su kritike malih akcionara te finansijske institucije.

MK Group u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića preuzimanjem preostalog dela akcija postala je jedini vlasnik AIK bank.e

Mali akcionari AIK banke smatraju da su im akcije uzete protiv njihove volje, po neodgovarajućoj ceni i čak postupanjem sudova mimo zakona, zbog čega ovakav prinudni otkup nazivaju “otimačinom”.

U saopštenju grupe malih akcionara AIK banke se navodi da je većinski vlasnik MK Group dana 25. 03. 2016. godine usvojila odluku o prinudnom otkupu akcija prešavši prag od 90 odsto svih akcija pa je u obavezi bila da ponudi prinudni otkup. Navode da ništa ne bi bilo sporno da je vlasnik ponudio veću cenu.

Knjigovodstvena vrednost 6.000 dinara po akciji

Foto: Kretanje cene običnih akcija AIK banke u periodu od godinu dana, belex.rs

Foto: Kretanje cene običnih akcija AIK banke u periodu od godinu dana, belex.rs

MK Group je isplatio akcionare po tržišnoj, i najmanjoj ceni. Knjigovodstvena vrednost akcija AIK banke iznosi 6.000 dinara, procenjena je nepoznata i neutvrđena i tržišna vrednost iznosi 1.800 dinara po akciji. Zakon ne traži isplatu najviše cene, u ovom slučaju knjigovodstvene, ali su mali akcionari ranije tvrdili da tržišna cena, utvrđena na Beogradskoj berzi, a koju je MK sada isplatio, ne odgovara stvarnoj vrednosti, jer je, kako smatraju akcionari, njom manipulisano da bi se održala na niskom nivou.

Ne postoji institucija koja štiti investitore

Ovakvi potezi će sigurno oterati veliki broj investitora sa ovog tržišta.

Grupa akcionara se zbog nezadovoljstva ponuđenom cenom obratila Privrednom sudu u Beogradu, koji privremeno obustavlja otkup akcija, prema zakonu “do pravnosnažnosti rešenja”.

Novi problem nastaje jer je sudija odbio predlog da se dovede nezavisni veštak koji bi stručno utvrdio fer cenu akcije, jer sud ne poseduje stručno znanje za donošenje ovako bitne odluke. Predmet je rekordno rešen u korist MK Groupe, na šta su akcionari uložili žalbu.

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

Iako rešenje nije pravnosnažno, kako zakon nalaže, prinudni otkup je izvršen 1. jula 2016. godine po ceni od 1.800 dinara i bez ikakvog obaveštavanja manjinskih akcionara. Ovim činom je naneta šteta grupi od više od 5.500 akcionara, fizičkih i pravnih lica, domaćih i stranih investitora u ukupnom iznosu od 2,68 milijardi dinara samo na akcijama koje imaju pravo glasa – tvrde mali akcionari.

Kako dodaju, da stvar bude još gora, Centralni registar u toku otkupa menja pravilnik i dozvoljava prinudni otkup akcija nad kojim je uspostavljena zaloga, “mešajući se tako u odnose zalogoprimca i zalogodavca”.

“Kako u ovoj zemlji ne postoji nijedna institucija koja štiti investitore, skrećemo pažnju medijima da se u Srbiji van zakona i pravila vrši nacionalizacija privatne imovine, možda i gora nego 1945. godine. Ovakvi potezi će sigurno oterati veliki broj investitora sa ovog tržišta koji su zemlji u razvoju kao što je Srbija preko potrebni”, zaključuju mali akcionari.

Izvor: Danas.rs
Previous Pokemon poslao akcije Nintenda "u nebo"
Next Sastanak resornih ministara i proizvođača pšenice o ceni hlebnog zrna

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Slabiji dolar podstakao rast cene zlata

Nakon dve sedmice pada, zlato je prošlnedeljno trgovanje zatvorilo na nivou 1.229,26 dolara po unci, što je 2,4 odsto viša cena u odnosu na prethodni petak.

Kompanije 0 Comments

Vaučeri za sezonske radnike naredne godine

Naredne sezone, sezonski radnici imaće regulisan status privremenog radnika, kada će stupiti na snagu zakon koji reguliše ovu oblast.

Agrobiznis 0 Comments

EBRD priprema program za srpski agrobiznis

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa Vladom Srbije i resornim ministarstvom priprema program targetirani agrobiznis – kreditne linije za mala i srednja preduzeća koja su primarno

1 Comment

Leave a Reply