Evropske berze uglavnom u plusu, porasla cena evra, funte i nafte, zlato pojeftinilo

Evropske berze uglavnom u plusu, porasla cena evra, funte i nafte, zlato pojeftinilo

Dobro raspoloženje na evropskim berzama nije pokvarila ni odluka britanske centralne banke da zadrži osnovnu kamatu na dosadašnjem nivou.

U četvrtak je glavni indeks nemačke breze DAX dobio na vrednosti 1,39 odsto i trgovanje je zatvorio na nivou 10.068,30 poena, što je blizu nivoa 23. juna kada su Britanci odlučivali o članstvu u EU. Francuski berzanski indeks CAC40 porastao je 1,16 odsto, italijanski FTSE MIB 1,63 odsto a španski IBEX35 0,93 odsto.

Indeks berze u Londonu ipak nije ostao otporan na odluku Bank of England pa je zabeležio prvi minus nakon 5 dana, oslabivši oko 15,93 poena, odnosno 0,24 odsto.

Britanska centralna banka, Bank of England, neočekivano je zadržala osnovnu kamatu na dosadašnjih 0,5 odsto. Banka Engleske je najavila da neće menjati ni program otkupa obveznica koji je sada na 375 milijardi funti. Većina članova Monetarnog komiteta je nakon sastanka reklo da bi se odluka o rezanju kamatne stope mogla doneti već narednog meseca.

“Jasno je da Monetarni komitet misli da nema dovoljno ekonomskih podataka nakon Brexita koji bi opravdali daljnje monetarno popuštanje. Ovim potezom Banka je ostavila prostora za monetarno labavljenje kada to bude zahtevala situacija” kaže u zabelešci Neil Wilson, analitičar ETX Capital.

Pojedinačno, danas se izdvajaju akcije u bankarskom sektoru nakon izveštaja iz Italije da se radi na rešavanju problema nenaplativh kredita. Poseban uspeh zabeležile su akcije austrijske Erste Grupe koje su porasle više od 12 odsto nakon objavljivanja kvartalnih poslovnih rezultata.

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Podršku berzama pružio je i rast cena nafte. Barelom “brent” nafte trgovalo se za 47,24 dolara, što je 2,12 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje, dok je američka sirova nafta poskupela 1,85%, na 45,58 dolara.

Na valutnom tržištu funta je ojačala 1,32 odsto u odnosu na dolar, na 1,33 dolara, dok je u odnosu na evro vrednost funte porasla 1,05 odsto, na 1,1987 evra.

I evro je ojačao u odnosu na dolar, 0,30 odsto, na 1,1122 dolara.

Pojačana sklonost investitora ka riziku pritisnula je cenu zlata . Na londonskom tržištu uncom zlata se trgovalo po ceni od 1323,60 dolara, što je pad od 1,4 u odnosu na prethodno trgovanje.

Izvor:Agencije
Previous Nekretnine u SAD pojeftinile. Da li će to kupci iskoristiti?
Next Dinar stagnira prema evru, NBS intervenisala kupovinom 45 miliona evra

You might also like

Svetske berze

Evropske berze: Ulagači na oprezu, stagnacija indeksa

Na evropskim berzama u utorak ujutro trguje se oprezno jer su ulagače razočarali poslovni rezultati nekoliko kompanija, a pod pritiskom su i akcije banaka.

Berza

Wall Street: Mali porast berzi uoči sednice Feda

Na Wall Streetu su i u utorak, kao i prethodnih dana, cene akcija blago porasle i dostigle nove najviše nivoe u istoriji dok ulagači čekaju odluke čelnika američke centralne banke.

Berza

Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

Britanska funta je u ponedeljak jedina valuta, u korpi šest najvažnijih u svetu, koja beleži rast u odnosu na američki dolar. Sve druge imaju negativni pravac prema američkoj.