Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Odnosi Turske sa Sirijom i Irakom biće normalizovani, baš kao što je to bio slučaj sa Rusijom i Izraelom, izjavio je danas turki premijer najavivši novi preokret u spoljnoj politici.

„Mi ćemo širiti lanac prijateljstava, u zemlji i inostranstvu. Spolja smo to već počeli i normalizovali odnose sa Izraelom i Rusijom. Međutim, uveren sam da ćemo se vratiti i na normalne odnose sa Sirijom. To nam je neophodno. Za uspešnu borbu protiv terorizma je neophodno da se u Siriji i Iraku uspostavi stabilnost i neophodno je da tamo dođe jako političko rukovodstvo koje će predstavljati svu našu tamošnju braću. To je neizbežno“, rekao je Yildirim tokom obraćanja na današnjem sastanku lidera regionalnih odbora vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti), prenosi agencija Anadolija.

Turski premijer je dodao da očekuje i od drugih zemalja u regionu da ostave po strani suprotnosti i interese.

Diplomatske veze Turske i Sirije su prekinute nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine. Od tada je Turska snažno podržavala opoziciju insistirajući na svrgavanju sirijskog predsednika Bashara al-Asada, tvrdeći da mir u Siriji može doneti samo njegov odlazak.

Turska je primila 2,7 miliona sirijskih izbeglica koji su pobegli od petogodišnjeg rata u Siriji.Osvrnuvši se i na pitanje najavljenog procesa davanja državljanstava za oko 300 hiljada sirijskih izbeglica, Yildirim je rekao da je jasno da neki zlonamerni krugovi i to koriste za napad na tursku vlast.

Prethodnih dana Turska se izvinila za obaranje ruskog aviona i ponovo uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom.

Takođe, najavljeno je i uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Egiptom koji su prekinuti nakon svrgavanja predsednika Muhameda Mursija.

Izvor:Agencije
Previous Bolja zarada na pšenici nego američkim obveznicama
Next Ministarstvo privrede oformilo tim koji će se baviti pitanjem navodnih damping cena čelika

You might also like

Geopolitika

Nemačkim poslanicima ponovo odbijen zahtev da posete Tursku

Turska je ponovo odbila zahtev poslanika Bundestaga da posete nemačke vojnike u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik na jugu zemlje, saopštio je portparol nemačkog ministra spoljnih poslova Martin Šefer ocenivši da je

Geopolitika

SAD aktiviraju protivraketni štit u Rumuniji, Moskva osuđuje odluku

Sjedinjene Države će danas u bazi Devesel na jugu Rumunije aktivirati protivraketni štit, koji će činiti deo većeg evropskog kontroverznog raketnog sistema.

Geopolitika

Zajedničke vojne vežbe Kine i Rusije u spornim vodama Južnog kineskog mora

Kina i Rusija počeće danas vojne vežbe u Južnom kineskom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine, javlja danas AFP, uz opasku da je reč o demonstriranju snage nakon što je