John Hardy: Japan sprema monetarne helikoptere

John Hardy: Japan sprema monetarne helikoptere

Da li helikopterski novac ili bilo koja druga politika može da „izvadi“ Japan iz problema spiralnog duga, piše za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Saxo Bank John Hardy.

Na izborima za Gornji dom ovog vikenda u Japanu se desilo da je vladajuća koalicija ostvarila veliku pobedu, omogućujući japanskom premijeru Shinzo Abeu dvotrećinsku većinu koja mu je potrebna da ostvari svoju glavnu političku ambiciju: reformu pacifističkog ustava Japana.

Foto: Snizo Abe, asiancorrespondent.com

Foto: Snizo Abe, asiancorrespondent.com0

Mada bi ovo moglo imati značajne geopolitičke konfrontacije, finansijska tržišta su više fokusirana na to koliko je jaka podrška Abeovoj vladi, uprkos ekonomiji koja se spotiče i svežim rizicima od upadanja u deflatornu spiralu, koja ukazuje na potencijal za snažnije delovanje na polju ekonomske politike.

I ovog puta, ekonomska politika neće proizaći iz Banke Japana delujući samostalno: pre će Banka Japana u saradnji sa vladom samo štampati novac da pokrije ogroman novi fiskalni podsticaj – takozvani „helikopterski novac“.

U režimu helikopterskog novca, centralna banka je samo tu da pomogne u pokrivanju fiskalnih nedostataka jer je novac pao direktno u ekonomiju radi stimulisanja finalne potrošnje, a ne beskorisnom kupovinom imovine. Ovo dolazi posle programa kvantitativnog i kvalitativnog popuštanja Banke Japana koji je u toku i koji se ogleda u kupovini imovine, uprkos ogromnoj veličini od oko 15% BDP-a Japana na godišnjem nivou, a bila je nemoćna da se suprotstavi ponovnom afirmisanju deflatornih snaga nakon pada cena robe, slabljenja domaće potražnje i agresivne devalvacije kineskog juana u odnosu na druge azijske valute.

JenU stvari, japanski jen je za oko 20 odsto jači u odnosu na juan od kada je BoJ nestručno pokušala da impresionira tržišta sa negativnom kamatnom stopom krajem januara. Službeni razgovori o potencijalu novog fiskalnog stimulansa su nedavno dostigli vrhunac, uz jednog zvaničnika vlade koji je diskutovao u korist programa vrednog 20 triliona jena. Ovo će biti na istom nivou, sa više od 4% BDP-a Japana, ogromnog SAD TARP paketa uvedenog tokom finansijske krize 2008-09.

Bernanke u poseti Japanu

Foto: Ben Bernanke i Shinzo Abe, nikkei.com

Foto: Ben Bernanke i Shinzo Abe, nikkei.com

Važno je napomenuti da je bivši američki predsednik Federalnih rezervi Ben Bernanke u poseti Japanu ove nedelje i da će se sastati sa zvaničnicima japanske vlade, uključujući i samog premijera Abea, kao i da će imati sastanak sa guvernerom Banke Japana Haruhiko Kurodom.

Bernanke je bio veoma kritičan prema japanskoj monetarnoj politici u kasnim 1990-im i početkom 2000-ih i pripisuje mu se oživljavanje originalne kovanice Miltona Fridmana o„helikopterskom desantu“, izrazu koji se koristi kada se raspravlja o pogrešnim koracima japanske politike i šta je moglo da se uradi da se to izbegne.

Sa ili bez provokativne ideje da Bernanke aktivno savetuje Japan o narednim koracima na polju monetarne politike, sledeći ključ za jen je održavanje sastanka Banke Japana 29. jula, iako teoretski Abeova vlada može da najavi fiskalni program u bilo kom trenutku, a sa Bankom Japana koja će se priključiti kako koordinira napore za pokrivanje novih vladinih fiskalnih izdataka i drži male prinose na obveznice.

Ako ne uradi ništa, Japan rizikuje ekonomski kolaps

Pitanje na duže staze je da li helikopterski novac ili bilo koja druga politika može da „izvadi“ Japan iz problema spiralnog duga, otežanog ozbiljnim demografskim padom.

Ako Japan ne uradi ništa, on rizikuje eventualni deflatorni ekonomski kolaps. Štampanjem previše novca Japan bi odjednom mogao da se prebaci na bolnu inflaciju jer bi eksperimentisanje oko politike moglo da im eksplodira u lice, čineći da monetarni helikopterski desanti izgledaju kao eksplozije monetarnih laboratorija droge. Bez obzira, helikopterski novac je nova politička stvar a koja će se pokazati mnogo efikasnijom u stvaranju inflacije – čak i ako inflacija potiče od korozivne i finansijski represivne vrste. A u slučaju da se pitate, korozivna i finansijski represivna inflacija je loša za valutu.

Jen bi mogao da ojača neko vreme, ali ako je japanski helikopterski novac na putu, Japan će biti „nagrađen“ slabljenjem svoje valute kao prvim korakom u otvaranju nove faze globalnih valutnih ratova.

I ako bi Abe ostvario svoju ambiciju u stvaranju novog, manje pacifističkog ustava, veći deo helikopterskog novca bi mogao završiti u izdacima zavojnu opremu i neizbežno helikoptere. Helikopterski novac, ali zaista.

Foto:www.tradingfloor.com

Foto:www.tradingfloor.com

Poreklom iz Teksasa, John J. Hardy (Džon Hardi) je završio studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu sa najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Trenutno radi kao direktor FX Strategy sektora. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu „FX Update“ prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora. Pored kolumne koju piše i medijskih pojavljivanja, Džon piše komentare o glavnim valutama, politikama centralnih banaka, makro-ekonomskim trendovima i drugim događajima. John Hardy je dostupan za komentare o deviznim kretanjima i tri glavne imovinske kategorije iz makro perspektive.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Sa vaučerima putuje više od 16.000 penzionera
Next Christoper Dembik: Istorijska prilika za Poljsku, Theresa May će imati problem sa legitimitetom

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ruski ministar ekonomije: Privreda u stagnaciji, povratak na ranije stope rasta praktično nemoguć

Ekonomija Rusije je “u stanju stagnacije”, a da bi se vratila na visoke stope rasta, treba ulagati u infrastrukturu, liberalizovati tržište rada i povećati starosnu granicu za penzionisanje, izjavio je

Makroekonomija 0 Comments

Angela Merkel pozvala na veće investiranje u Africi

Nemačka kancelarka Angela Merkel održala je u ponedeljak razgovore s čelnicima afričkih država, te je pozvala svetske ekonomske sile da povećaju investiranje u Africi. 

Tema dana 0 Comments

Godišnja inflacija u EU u junu nepromenjena na 2 odsto

Potrošačke cene na nivou Evropske unije u ovogodišnjem junu su na godišnjem nivou rasle istim tempom kao i u prethodnom mesecu, dok je u evrozoni inflacija blago ubrzala, pokazao je izveštaj

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply