Inženjeri razvili mikrovinariju u kojoj neprestano proizvode vino

Inženjeri razvili mikrovinariju u kojoj neprestano proizvode vino

Američki inženjeri razvili su mikroaparat koji omogućava neprekidnu proizvodnju vina, navodi se u saopštenju Federalne politehničke škole u Lozani.

Daniel Attinger i njegove kolege nadaju se da će njihov izum omogućiti proizvođačima vina da bolje razumeju proces fermentacije koji ima veliki uticaj na kvalitet vina.

„Klimatske promene imaju veliki uticaj na kvalitet grožđa širom sveta“, rekao je Attinger.

„Zbog vrućine neki usevi rano sazrevaju, berba se odvija ranije i vino ima veći sadržaj alkohola ili različit ukus. Moramo da pronađemo način da analiziramo i prilagodimo proizvodnju vina“, istakao je Attinger.

Mikrovinarija koristi veoma male količine tečnosti i proizvodi nekoliko mililitara vina na sat, što omogućava brzo testiranje različitih ukusa i vrsta vina. Sok od grožđa teče kroz glavnu cev aparata. Kvasac se nalazi u obližnjim odeljcima i utiče u glavnu cev kroz ultratanku membranu sa nanoporama. Zatim kvasac apsorbuje šećer i proizvodi alkohol i ugljen-dioksid, koje ispušta kroz membranu.

Naučnici su 2015. otkrili da ključnu ulogu u jedinstvenosti nacionalnih vina igra upravo kvasac, a ne vrsta grožđa, klima ili vremenski uslovi. Kvasac ima genetička svojstva koja su specifična za određenu geografsku oblast i stoga utiče na ukus određenog vrsta vina.

Izvor: GdeInvestirati/Sputnik
Previous Mihajlović: Neće biti raskinut ugovor sa Rusijom o kreditu, stali bi radovi
Next Slobodan Zečević: Smederevska čeličana može biti kažnjena

You might also like

Društvo 1Comments

Afera svetskih razmera: Brazil godinama izvozio pokvareno meso

Brazilska vlada strahuje da bi SAD, Kina i EU mogle zabraniti uvoz mesa iz ove latino-američke zemlje, nakon što je u petak objavljeno da su neki od najvećih brazilskih proizvođača

Društvo 0 Comments

Crna Gora: Prosečna plata u oktobru 511 evra

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u oktobru je iznosila 511 evra i nije se menjala u odnosu na septembar, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

Društvo 0 Comments

Prodaja kompjutera u 2016. pala petu godinu zaredom

Prodaja kompjutera u prošloj godini ponovo je pala, nastavljajući silazni niz koji je započet 2012. godine, pokazuju podaci dve konsultatske kompanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply