Evropske berze: Prekinut pozitivni niz, evro iznad 1,11 dolara

Evropske berze: Prekinut pozitivni niz, evro iznad 1,11 dolara

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi danas su, nakon četiri uzastopna dobitna dana, zatvorili trgovanje u negativnoj teritoriji.

Uprkos najavama iz centralnih banaka o daljnem popuštanju monetarne politike investitori su oprezni zbog slabijih makroekonomskih podataka iz Kine i tekućih problema u evrozoni.

U takvoj atmosferi indeks londonske berze FTSE100 zatvorio je trgovanje u minusu 0,15 odsto, nemački DAX -0,33 odsto a francuski CAC40 -0,09 odsto.

Indek španske berze IBEX35 oslabio je 0,38 odsto, dok je italijanski FTSE MIB pao 1,15 odsto.

Investitori očekuju da Bank of England na sutrašnjem sastanku snizi referentnu kamato sa 0,50%, na 0,25 odsto kako bi se suzbile ekonomske posledice britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije.

U međuvremenu, Eurostat je objavio da je industrijska proizvodnja u evrozoni je u maju, na mesečnom nivou, pala za 1,2 odsto, posle revidiranog rasta od 1,4 odsto iz aprila.

“Pad industrijske proizvodnje na mesečnom nivou će verovatno umanjiti rast BDP-a evrozone u drugom kvartalu. Generalna slabost koja se može uočiti u današnjem izveštaju jasno pokazuje da industrija evrozone ima poteškoće u hvatanju zamajca”, navodi se u izveštaju istraživačke kompanije Capital Economics.

Nepovoljno na berze, naročito nemačku koja je najizloženija kineskom tržištu, uticao je podatak da je kineski uvoz, izražen u juanima, prošlog meseca pao 2,3 odsto, u poređenju sa junom 2015.

Tržište sirovina svakako nije obradovalo nvestitore.Cene nafte danas su oslabile više od 4 odsto. Na londonskom je tržištu barel sirove nafte pojeftinio 2,18$, odnosno 4,50 odsto, na 46,29 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trguje po ceni od 44,81 dolara, što je za 4,25 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Foto:www.agenthouse.co.uk

Foto:www.agenthouse.co.uk

Na valutnom tržištu zajednička evropska valuta je ojačala 0,44 odsto u odnosu na američku,na 1,1110 dolara, dok je u odnosu na funtu evro ojačao 0,8 odsto, na 1,1878 evra za funtu.

Funta se u jutarnjim satima kretala iznad nivoa 1,33 dolara , ali je tokom dana pala na 1,32 dolara. Pre Brexita kurs funte bio je iznad 1,5 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Cene nafte pale više od 4 odsto
Next Dinar bez promene prema evru, ojačao 0,4 odsto u odnosu na dolar

You might also like

Berza

Beogradska berza: NIS u fokusu, slab promet

Slab promet, ali i rast indeksa na Beogradskoj berzi. 

Svetske berze

Evropske berze: U fokusu podaci sa američkog tržišta rada, evro stabilan prema dolaru, nafta i zlato poskupeli

Kao i uvek, objavljivanje podataka sa američkog tržišta rada pojača dinamiku trgovanja na evropskim berzama i odredi pravce kretanja.

Svetske berze

Venecuela povukla iz opticaja novčanicu od 100 bolivara, u zemlji haos

Venecuela je odlučila da iz opticaja povuče svoju najveću novčanicu, 100 bolivara,  kako bi se izborila sa galopirajućom inflacijom.