Eurofer: Kina koristi železaru u Srbiji u sporu oko čelika sa EU

Eurofer: Kina koristi železaru u Srbiji u sporu oko čelika sa EU

Nemački dnevnik Frankfurter allgemeine zeitung, prenosi da je evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer, zabrinuto zbog mogućnosti da Kina, sa ciljem da nesmetano prodaje jeftin čelik u Evropi, koristi železaru u Srbiji.

Generalni direktor Eurofera Axel Eggert kritikovao je kinesku investiciju u Srbiji, rekavši da će se “i železara u Smedervu finansirati velikom kineskom državnom subvencijom,” a da bi Kina preko Smedereva mogla u Evropu dovoziti svoj čelik.

Eggert je dodao da, dok su u Evropi mnoge železare na najvišem tehničkom nivou, Smederevo se nalazi na najnižem.

“Kako može takvo jedno postrojenje biti vođeno ekonomski profitablino“, upitao je on.

Spor oko čelika, prema pisanju FAZ, nalazi se i među glavnim temama Samita EU-Kina, koji je u utorak počeo u Pekingu. Prema Eurofer-u kineska državna preduzeća pokušavaju da prodaju 400 miliona tona čelika u Evropi što bi ugrozilo evropske železare. Evropske železare, prema tom udruženju, proizvode oko 155 miliona tona.

Dok su kineske železare još pre 15 godina proizvodile 15 odsto svetske proizvodnje čelika, danas je udeo prešao 50 odsto.

Kineski premijer Li Keqiang najavio je da će Kina reagovati na kritike EU.

“Kina želi da reši problem prekomernih kapaciteta čelika i nadamo se da evropska strana na tu temu gleda bez predrasuda“, poručio je on.

Li je obećao reformu tržišta, rekavši da je cilj da se podstakne rast trgovine Kine i Evrope.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Pivare zahtevaju više informacija na etiketama
Next Google: Uskoro reklame u vidu slika

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija Microsoft ostvarila neočekivani profit

Tehnološki div Microsoft je, u upravo završenom kvartalu ostvario dobit od 3,1 milijardi dolara, čime je ponovo ušao u pozitivnu zonu.

Svetske berze 0 Comments

Cena nafte porasla, u fokusu sastanak globalnih proizvođača u Beču

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak su porasle podstaknute očekivanjima da će se članice OPEC-a i zemlje koje nisu članice naftnog kartela ovog vikenda dogovoriti o smanjenju proizvodnje.

Kompanije 0 Comments

Jedinstvo Sevojno preuzima Novi Pazar put

Montažno-proizvodno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna objavilo je nameru za preuzimanje akcija kompanije Novi Pazar put nakon sticanja vlasničkog udela od 77,3 odsto akcija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply