Cene nafte pale više od 4 odsto

Cene nafte pale više od 4 odsto

Cene nafte oslabile su u sredu više od 4 odsto nakon izveštaja koji je pokazao da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama pale manje od očekivaja analitičara.

Na londonskom je tržištu barel sirove nafte pojeftinio 2,18$, odnosno 4,50 odsto, na 46,29 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trguje po ceni od 44,81 dolara, što je za 4,25 odsto niža cena u odnosu na prethodno trgovanje.

Američko ministarstvo energetike (EIA) u sredu je objavilo da su zalihe sirove nafte u zemlji protekle nedelje pale za 2,5 miliona barela, što je u suprotnosti sa izveštajem Američkog instituta za naftu (API) koji je juče objavio rast zaliha od 2,2 miliona barela. Međutim pad zaliha je daleko manji od 3,25 miliona barela koliko su predviđali analitičari “S&P Global Platts”.

“Povratak nigerijske i kanadske nafte na tržište, te nešto jači dolar verovatno će i dalje pritiskati cene nafte”, smatra Tariq Zahir, analitičar u “Tyche Capital Advisors”.

Nafta je i pod pritiskom preliminarnih podataka iz Kine koji govore da je uvoz sirove nafte u junu pao na najniži nivo u poslednjih pet meseci.

U odvojenom izveštaju Međunarodna agencija za energetiku (IEA), u sredu je objavila da je globalno tržište nafte prošlo “neobičnu transformaciju”, ali da velike zalihe ugrožavaju stabilnost cena.

Previous Ministarstvo privrede oformilo tim koji će se baviti pitanjem navodnih damping cena čelika
Next Evropske berze: Prekinut pozitivni niz, evro iznad 1,11 dolara

You might also like

Berza

Cena srebra na najvišem nivo u poslednje dve godine

Cene srebra za isporuku u septembru porasle su 4.4 odsto na 20,45 dolara za uncu. Nakratko se fjučersima unce srebra trgovalo po ceni 21,23 dolara.

Najvažnije vesti

Soros zauzeo “dugu poziciju” na funti pre Brexit glasanja

Milijarder George Soros, koji se obogatio kladeći se protiv funte 1992 godine, ovaj put nije ponovio opkladu pred rekordni pad britanske valute u petak.

Berza

Azijske berze: Ulagači se klone rizičnih imovina

Na azijskim berzama u petak je nastavljen pad cena akcija treći dan zaredom zbog rastućih napetosti između SAD-a i Severne Koreje, a investitori pojačano ulažu u sigurniju imovinu poput japanskog jena i zlata.