Bolja zarada na pšenici nego američkim obveznicama

Bolja zarada na pšenici nego američkim obveznicama

Prošle nedelje, prinosi na 10-godišnje i 30-godišnje američke obveznice dostigli su rekordno niske nivoe. Izvršni direktor i šef investicija u DoubleLine Capitalu Jeffrey Gundlach smatra da će pad prinosa postati dugoročni trend.

Kada postoji velika tražnja za obveznicama, njihova cena raste, a prinosi opadaju. Dobit od obveznica je ove godine investitorima pružila najveće povraćaje još od 1995. godine, smatraju na Bloombergu.

Ali cene nisu stabilne, piše Bloomberg. One fluktuiraju zbog glasina, vremenske prognoze ili izjava vladinih zvaničnika. A mnogi investitori u obveznice ne žele rizik povezan sa cenom. Oni ulažu u dugove zbog toga što uglavnom dobijaju redovne isplate kamata. U drugom slučaju, obveznice koriste kao stabilnu komponentu u svojim portfeljima.

Pošto SAD i dalje važi za najjače razvijeno tržište sa pozitivnim prinosima na obveznice, velika potražnja šalje zaradu na istorijske minimume.

Direktor fonda DoubleLine smatra da je kombinacije rekordno niskih prinosa i “preporuka za ulaganje u obveznice” nešto najgore što je video u svojoj karijeri.

Gundlach predviđa da će prinosi na 10-godišnje američke obveznice porasti na 1,7 posto, a sledeće godine na 2 posto. Prinosi su porasli 7 bazičnih poena na 1,507 posto u četvrtak.

Foto: fred.stlouisfed.org

Foto: fred.stlouisfed.org

“I dalje verujem, više nego ikad, da nam predstoji dugoročni pad kamatnih stopa”, rekao je Gundlach, u čijem fondu 26.7 posto aktive čine državne obveznice.

Pored “masovne psihoze” koja je zahvatila tržište obveznica, Gundlach upozorava na špekulacije na tržištu dugova, gde se obveznice prodaju na istorijski niskim nivoima.

“Bolja se kladiti na tržištu pšenice, gde investitori mogu da zarade više od 10 posto”, zaključuje.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Cene nekretnine u EU porasle u proseku 4 odsto na godišnjem nivou, u Mađarskoj 15,2 odsto
Next Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

You might also like

Svetske berze

Finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”

Ako je suditi po anketi koju je među fond-menadžerima globalnih investicionih fondova provela Bank of America Merrill Lynch, finansijska tržišta očekuje “šokantno leto”, donosi britanski The Telegraph.

Svetske berze

Wall Street: S&P indeks dostigao novi rekord

Na Wall Streetu je u ponedeljak S&P 500 indeks skočio više od 1o odsto, dostigavši novi rekordni nivo, jer su ulagači odahnuli sbog splašnjavanja tenzija u vezi Severne Koreje i jer su

Berza

Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

Cena zlata je skočila nakon iznenađujućeg izveštaja o zaposlenosti u SAD koji je objavljen u petak. Najverovatnije predstoji konsolidacija, kaže u ekspertskoj analizi direktor sektora za strategiju trgovanja berzanskim robama