Funta nastavila pozitivan niz, jen pod pritiskom, evro ojačao prema dolaru

Funta nastavila pozitivan niz, jen pod pritiskom, evro ojačao prema dolaru

Vrednost britanske funte i dalje raste na globalnim valutnim tržištima, dok japanska valuta, naprotiv, beleži pad vrednosti u odnosu na vodeće svetske valute.

Prema američkoj valuti funta je jača 1,27 odsto, u odnosu na juče i trguje se za 1,3163 dolara, dok je prema evru vrednost funte viša za 0,88 odsto, te jedna funta košta 1,1858 evra.

I evro je ojačao prema američkom dolaru, na 1,1094 dolara, što je 0,30 odsto viša vrednost u odnosu na prethodno trgovanje, dok je prema japanskoj valuti evro porastao više od 2 odsto.

Investitori su pozdravili stabilizaciju političkih prilika u Velikoj Britaniji i vest da će nova premijerka u sredu postati aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej (Theresa May).

“Jasna situacija po pitanju vodstva u Britaniji jedan je od faktora koji su povećali apetite investitora ka rizičnijim ulaganjima”, objašnjavaju analitičari brokerske kuće FXTM u zabelešci klijentima.

Foto:www.scmp.com

Foto:www.scmp.com

Nakon što je juče porastao 2,2 odsto prema jenu, što je bio najveći jednodnevni rast od oktobra 2014. godine, dolar je u utorak ojačao dodatnih 1,58 odsto, na 104,42 jena, što je najviša vrednost američke valute prema japanskoj od 24. juna.

Jen je ostao pod pritiskom pobede vladajuće koalicije premijera Šinzo Abea (Shinzo Abe) na nedeljnim izborima za gornji dom japanskog parlamenta. Pobeda vladajuće koalicije pothranjuje nadanja investitora o novom paketu finansijskih podsticaja kako bi se podstakla japanska ekonomija.

Izvor:Agencije
Previous 10 neobičnih poslova u SAD sa platom od barem 100.000 dolara godišnje
Next Neće biti otpuštanja u Fiatu, uspeo program dobrovoljnog odlaska

You might also like

Berza

Novi rekord bitcoina – 5.103,9 dolara

Digitalna valuta bitcoin prvi put je prekoračila vrednost od 5.000 dolara za jedan bitcoin, navodi “Coindesk”.

Berza

Evropske berze u padu sedmi dan zaredom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija pale su sedmi dan zaredom, što je najviše posledica pritiska na cene nafte i drugih sirovina.

Berza

Dinar oslabio prema evru, kurs u četvrtak 123,37

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za četvrtak iznosi 123,3656 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.