Velika Britanija: Tereza Mej premijerka, Kameron podnosi ostavku za dva dana

Velika Britanija: Tereza Mej premijerka, Kameron podnosi ostavku za dva dana

Tereza Mej (Theresa May) biće nova britanska premijerka objavio je BBC nakon što se Andrea Leadsom povukla iz utrke za mesto premijerke i šefa Konzervativne stranke.

Tereza Mej 59-godišnjakinja, na referendumu o Brexitu podržala je ostanak Britanije u EU, a državni je sekretar za unutrašnje poslove u vladi Dejvida Kamerona od 2010.

Aktulena ministarka energetike i bivši sekretar za ekonomiju i trezor Andrea Ledsom (Andrea Ledsom), koja je zastupala opciju izlaska iz EU, obrazlažući povlačenje saopštila je da je Ujedinjenom Kraljevstvu “potrebna snažna i stabilna vlada” i da je Mejova “idelno rešenje” za implementaciju Brexita.

Ovo je treća osoba koja je zastupala Brexit koja se povlači nakon što je Britanija 23. juna izglasala opciju izlaska iz EU.

Prethodno se iz utrke za premijersku poziciju i mesto lidera torijevaca povukao Boris Džonson koji je podržao Ledsomovu prošle sedmice.

Nakon toga i lider nacionalističkog UKIP-a Nigel Farage takođe se povukao iako je opcija koju su podržavali pobijedila.

Terezu Mej podržava 60 posto članova konzervativne partije.

Buduća je premijerka i u govoru ranije u ponedjeljak ponovila ono što je rekla prilikom kandidovanja za obe pozicije:

“Brexit znači Brexit i to ćemo uraditu uspešno”, rekla je Mej.

BBC-jev izvor blizak ministarki energije Ledsom koja se povukla rekao je da je razlog za takvu odluku skandal oko materinstva koji se vrtio u britanskim medijima tokom vikenda.

Ledsom se u ponedjeljak izvinila Mej zbog insinuacije iznesene u jednom intervjuu za vikend da je činjenica da je majka “čini boljim kandidatom” za poziciju premijerke od Mej.

Foto:www.mirror.co.uk

Foto:www.mirror.co.uk

Kameron podnosi ostavku u sredu, podržao Terezu Mej

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je danas da će u sredu podneti ostavku i dodao da je oduševljen da će sledeći premijer biti Tereza Mej, aktuelna ministarka unutrašnjih poslova i jedina preostala kandidatkinja za predsednika Konzervativne stranke.

“Oduševljen sam što će Tereza Mej biti sledeći premijer. Ona je jaka, kompetentna i više nego sposobna da vodi ovu zemlju u godinama koje su pred nama i u tome će imati moju punu podršku”, rekao je Kameron u obraćanju novinarima ispred svoje rezidencije u Dauning Stritu, prenela je agencija AFP.

Kameron je rekao da je jasno da Mej ima “uverljivu podršku” poslanika iz redova Konzervativne stranke, prenela je agencija AP.

On je dodao da je njena rivalka, konzervativna poslanica Andrea Ledsom, donela dobru odluku kad je danas saopštila da se povlači iz trke za mesto predsednice vladajuće stranke, a time i za mesto premijera Velike Britanije, pošto će tako Britanija izbeći dugi period tranzicije vlasti baš u vreme kad treba da sprovedu velike promene na putu ka izlasku iz EU.

Kameron je najavio da će u sredu prisustvovati poslednjoj sednici u donjem domu parlamenta na kojoj poslanici postavljaju pitanja premijeru, a posle toga će otići kod kraljice Elizabete Druge da joj preda svoju ostavku.

Kraljica ima formalnu ulogu da imenuje novog premijera Britanije.

Britanci su na referendumu 23. juna podržali izlazak iz Evropske unije, nakon čega je Kameron najavio svoju ostavku.

Izvor:Agencije
Previous Beogradska berza: Obveznice pogurale promet, Messer Tehnogas u fokusu
Next OECD obustavio objavljivanje izveštaja do septembra, Brexit poput prirodne katastrofe

You might also like

Društvo

Odložena plenidba imovine KBC “Dragiša Mišović”

Sudski izvršitelj, koji je danas trebalo da plene imovinu u KBC “Dragiša Mišović” zbog pravosnažne presude o obavezi isplate milion evra na ime duga koji bolnica osporava, nisu došli, a

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj

Društvo

Jadranka Joksimović: Srbiji do 2020. godine milijardu evra od EU

Srbija od 2016. godine do 2020. godine može da očekuje milijardu evra bespovratne pomoći od EU u reformskom procesu, istakla je ministarka za evropske integracija Jadranka Joksimović.