NBS: Nema osnova da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa

NBS: Nema osnova da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa

S obzirom da Narodna banka Srbije ne primenjuje negativne kamatne stope u monetarnim instrumentima, nema osnova ni da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa, ocenila je danas centralna banka.

NBS u saopštenju konstatuje da čak i u zemljama u kojima centralne banke u dužem vremenskom periodu vode politiku negativnih kamatnih stopa, poslovne banke se maksimalno uzdržavaju od primene negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima sa klijentima (privredom i stanovništvom), vodeći računa o održivosti svog poslovanja.

“Primeri poslovnih banaka koje su uvele negativne kamatne stope prema klijentima u ovim zemljama su izuzetno retki i izolovani. Pri tome, primena negativnih kamatnih stopa propisana je samo u specifičnim slučajevima i to isključivo u poslovima sa velikim korporativnim klijentima za depozite iznad određenih vrlo visoko postavljenih vrednosti”.

Kada je reč o Srbiji, potpuno je ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka, naglašava NBS.

Pri tom, činjenica je da u Srbiji postoje pozitivne, relativno atraktivne kamatne marže kao razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa kako u dinarskom, tako i u deviznom znaku, što omogućava bankama da posluju profitabilno.

U tom smislu cena koštanja izvora u odnosu na upotrebu sredstava takođe ne može biti opravdanje za razmatranje uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozitne poslove.

NBS smatra da negovanje i unapređenje odnosa sa klijentima u depozitnim poslovima, i uvećanje baze domaćih depozita je od ključnog značaja za finansijsku stabilnost u Srbiji, što je imajući u vidu karakteristike našeg finansijskog sistema sigurno izraženije u odnosu na zemlje čije centralne banke primenjuju negativne kamatne stope.

Stoga, po proceni Narodne banke Srbije pojedine specifične pojave u međunarodnom okruženju nikako nisu primerene i opravdane u domaćim uslovima, niti mogu služiti kao smernice za ponašanje domaćih banaka.

Gdeinvestirati.com
Previous Buduća premijerka V.Britanije: Brexit znači Brexit i biće uspešan
Next Vučić: Nasilje nad ženama i decom biće posebna tema

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

EPS: Istraga o uvećanim decembarskim računima za struju, obeštećenje građanima u februaru

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da će u narednih nekoliko dana obaviti istragu o uvećanim decembarskim računima za struju i da će oštećene građane obeštetiti kroz naredni račun.

Banke i finansije 0 Comments

Banka HSBC seli 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz

Britanska banka HSBC, najverovatnije će preseliti 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz, pošto Velika Britanija u sklopu izlaska iz EU planira da napusti i jedinstveno tržište, rekao je direktor

Najvažnije vesti 0 Comments

Novi rekord bitcoina

Cena virtuelne valute bitcoin dostigla novi maksimum i prvi put je prešla 6.000 dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply