Ministar odbrane SAD u nenajavljenoj poseti Iraku,  pojačane borbe za oslobađanje Mosula

Ministar odbrane SAD u nenajavljenoj poseti Iraku, pojačane borbe za oslobađanje Mosula

Američki ministar odbrane Ešton Karter (Ashton Carter) doputovao je danas u Bagdad gde će sa iračkim premijerom razgovarati o borbi protiv Islamske države (IS) i planovima za preuzimanje Mosula iz ruku džihadista, javlja AFP.

Karter u nenajavljenu posetu Iraku, svoju četvrtu otkako je stupio na čelo Pentagona u februaru 2015, dolazi dva dana nakon što su iračke snage osvojile vazduhoplovnu bazu, južno od Mosula, što se smatra važnim korakom u borbi za kontrolu nad drugim najvećim gradom u zemlji koji je u rukama IS od juna 2014.

Foto:www.militarytimes.com

Foto:www.militarytimes.com

Qayyarah, polazna tačka za oslobađanje Mosula

Iračka vojska je u subotu povratila važnu vazduhoplovnu bazu Qayyarah, koju su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) držali od sredine 2014. godine. Po pisanju lokalnih medija trenutno se vode borbe za sam grad, koji je udaljen oko 50 kilometara od Mosula.

Irački vojni zvaničnici tvrde da se ISIL povlači iz grada paleći za sobom naftne bušotine kako bi gusti dim onemogućio udare avijacije.

Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, udaljen je oko 360 kilometara od Bagdada, nalazi se pod kontrolom ID od leta 2014. godine.

Krajem marta vladine snage pokrenule su operaciju koja ima za cilj proterivanje ID iz oblasti na jugu i jugoistoku Mosula, kao i postepeno presecanje linija snabdevanja terorista.

Oslobađanje Mosula biće veliki poduhvat za iračke snage, koje imaju podršku koalicije SAD i provladinih boraca, uglavnom pripadnika šiitske milicije, ocenjuje agencija AP.

Iračke snage potisnule su prošlog meseca ID iz Faludže, dve godine pošto su džihadisti osvojili ovaj grad.

Uprkos velikom gubitku teroristi i dalje kontroliše velike teritorije na severu i zapadu Iraka.

.

Izvor:Agencije
Previous Tesla motors priprema novi tajni projekat
Next Nebojša Katić: Banka ne proizvodi ništa, već kredit stvara iz vazduha

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff

Donji dom brazilskog parlamenta je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice države Dilme Rousseff, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara

Geopolitika 0 Comments

Irak: Završena bitka za Faludžu, paravojne jedinice pustoše “centar vere sunitskim muslimana”

Petonedeljna ofanziva za oslobađanje Faludže od militanata Islamske države je okončana. “Grad je u potpunosti oslobođen“, prenose svetske agencije izjavu komandanta operacije za oslobađanje grada Abdul Wahab al-Saidija.

Geopolitika 0 Comments

Turska i Kurdi daleko od mirnog rešenja sukoba

Radnička partija Kurdistana /PKK/ će intenzivirati borbu protiv turskih vojnih snaga, ukoliko Turska nastavi sa vojnom operacijom protiv Kurda, izjavio je za BBC lider PKK Cemil Bayik.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply