Klijenti Ilirike koriste korekciju: Ulaganje u ETF-ove i američke akcije

Klijenti Ilirike koriste korekciju: Ulaganje u ETF-ove i američke akcije

Nakon britanskog referenduma, osetan je trend rasta cene zlata, koje će imati natprosečnu tražnju u narednom periodu. Pojedini ulagači već uveliko ulažu u ETF-ove na zlato, poručuju iz Ilirika Broker tima.

Odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske Unije, je bila šok za sve aktivne učesnike na berzama što pokazuje i pad indeksa nemačke berze DAX30 od oko 10% nakon zvanične objave rezultata referenduma. Zlato, koje se generalno doživljava kao sigurno utočište u vremenima kada se dešavaju šokovi na berzama i kada su tržišta kapitala nestabilna, je poraslo više od 5% odmah nakon saopštenja rezultata referenduma.

Osetan je trend rasta cene zlata, koje će u budućnosti takođe imati natprosečnu tražnju posebno zato što očekujemo da američka centralna banka Fed neće podignuti kamatne stope u septembru, kao što su analitičari očekivali pre Brexit-a i zato što očekujemo dodatne monetarne mere od strane najvećih centralnih banaka kako bi smirile tržišta kapitala i odbranile privrede od eventualnih šokova.

Brža i jeftinija transakcija

Izuzetno je bitno, da u vremenima kad je prisutna veća volatilnost na berzama učesnici na berzama budu aktivniji.

Pojedini klijenti Ilirike su deo portfolia nakon krize tržišta kapitala u Kini već preusmerili u zlato, kupovinom ETF-ova (fondova koji se kotiraju na berzi) na zlato.

zlatoRealizacija kupovine i prodaje je isto brža, i troškovi realizacije su manji od kupovine zlata u fizičkom obliku.

SPDR Gold Shares je ETF, odnosno fond koji ulaže u zlatne poluge i njegova cena prati cenu zlata na robnim berzama. Prednost ETF-a u ovakvim situacijama je to što ne morate fizički da posedujete zlato ili bilo koju drugu robu već možete da kupite hartiju koja će realno pratiti cenu zlata a to možete uraditi preko Ilirike.

Buduća dugoročna kretanja na berzama kao i kretanja zlata je za sada dosta teško predvideti jer je dosta nejasno kojom brzinom će Britanija izaći iz EU, koliko će bolan biti raskid između Britanije i EU i to da li je Britanija prva i poslednja država koja izlazi iz EU ili su domine tek počele da padaju.

Kratkoročno, vidimo da su globalne berze doživele šok i da se, bar privremeno, oporavljaju. Klijenti Ilirike mogu iskoristiti kratkoročno korekciju na berzama kupovinom ETF-ova na nemački indeks DAX30, koji je doživeo korekciju. Pored ETF-ova dosta stabilnim su se pokazale i akcije na američkim berzama iz tradicionalno defanzivnih grana (duvanska industrija, maloprodaja i industrija proizvodnje hrane) tako da deo portfolia naši klijenti i dalje preusmeravaju u ovakve akcije.

Izuzetno je bitno, da u vremenima kad je prisutna veća volatilnost na berzama učesnici na berzama budu aktivniji, da prate bitne tehničke nivoe na tržištima, i aktivno realizuju dobitke, jer se kratkoročni trendovi mogu brzo okrenuti.

Trgujte na svim svetskim berzama. Njujorška berza je na dohvat ruke. Jedino brokeri Ilirike sa vama do 22 h.

Ilirika Broker Tim

Izvor: Promo
Previous I u 2016. godini svetska IT potrošnja ostala ista
Next Zemlje sa razvijenim bankarskim sistemima efikasno štite građane čak i od sopstvene gluposti

You might also like

Evro danas 119,1626 dinara

Dinar je danas ojačao prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji devizni kurs biće 119,1626 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije. 

Beogradska berza: AIK lider među gubitnicima, ukrštanje indeksa

Početak trgovačke sedmice obeležilo je mešovito kretanje berzanskih indeksa uz neveliki promet. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 8,5 miliona RSD (68,9 hiljada EUR), dok je indeks Belex15 zabeležio blagi

Beogradska berza: Najprometnija akcija Fitofarmacije

Prvi trgovački dan u nedelji doneo je blagi oporavak berzanskih indeksa uz ukupnu realizaciju u trgovanju od 157,6 miliona RSD (1,3 miliona EUR).

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply