Evropske berze u zelenom treći dan uzastopno, funta porasla iznad psihološkog nivoa 1,3 dolara

Evropske berze u zelenom treći dan uzastopno, funta porasla iznad psihološkog nivoa 1,3 dolara

Više dobrih vesti iz sveta, kao najava boljih vremena za berze, u ponedeljak su oraspoložile investitore na evropskim tržištima kapitala.

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u danas su porasli, treći dan uzastopno, dostigavši najviše nivoe od 23. juna, dana glasanja u Velikoj britaniji o članstvu u EU.

Indeks londonske berze, FTSE100 danas je porastao 1,4 odsto, na 6.682,80 poena, najviši nivo u 11 meseci. Od polovine februra, kada su problemi u Kini zapretili globalnoj ekonomiji, FTSE100 je ojačao 20 odsto.

Nemački indeks berze, DAX, porastao je 2,12 odsto, na 9833,41 poen, i sada je blizu nivoa pre Brexita, dok je francuski CAC40 ojačao 1,76 odsto.

Indeks italijanske berze FTSE MIB porastao je 1,21 odsto, dok je španski IBEX35 zatvorio trgovanje u plusu 1,46 odsto.

Dobre vesti za berze počele su pristizati u petak sa izveštajem američkog Ministarstva rada koji je pokazao snažan rast zaposlenosti. Broj novih radnih mesta u SAD u junu je porastao 287 hiljada, najviše u poslednjih osam meseci. Analitičari su očekivali 175 hiljada. Uprkos snažnom rastu zapošljavanja, analitičari smatraju da taj podatak ipak nije dovoljan da bi naveo američku centralnu banku na povećanje kamata, što predstavlja vetar u leđa tržištima akcija.

Pobeda koalicije premijera Shinzo Abea na izborima u Japanu za gornji dom parlamenta je garant nastavka vrlo podsticajne ekonomske politike. Iako ta politika monetarnih i fiskalnih podsticaja, “Abenomija”, nije tokom proteklih godina dala očekivane rezultate po pitanju snažnijeg rast ekonomije i inflacije, investitori na tržištima akcija su pozdravili nastavak politike jeftinog novca i budžetskih podsticaja ekonomije.

Od vesti iz Evrope izdvaja sa poziv francuskog ministra finansija upućen Briselu da podrži napore italijanske vlade u rešavanju problema banaka.

U narednim danima investitori očekuju da će i Bank of England, na zasedanju u četvrtak, sniziti referentnu kamatu sa postojećih 0,50% na 0,25 odsto, kako bi se sprečilo slabljenje britanske ekonomije nakon izglasavanja Brexita. Moguće je, kažu analitičari, da će britanska centralna banka proširiti i program otkupa državnih obveznica, koji je uvela za finansijske krize.

Foto:www.huffingtonpost.co.uk

Foto:www.huffingtonpost.co.uk

Pozitivno na tržište delovala je brza smena vlasti u Velikoj Britaniji. Danas je objavljeno da će Tereza Mej, koja se zalaže za čvrste veze Ujedinjenog Kraljevstva sa EU biti nova britanska premijerka, nakon što se Andrea Leadsom, koja je zastupala opciju izlaska iz EU, povukla iz utrke za mesto premijerke i šefa Konzervativne stranke. Aktuelni premijer Dejvid Kameron najavio je da će u sredu podneti ostavku i dodao da je oduševljen što će sledeći premijer biti Tereza Mej.

Stabilizacija političkih prilika u zemlji ojačala je nacionalnu valutu. Danas je funta porasla 0,40 odsto u odnosu na dolar, premašivši psihološki nivo od 1,3 dolara, dok je u odnosu na evro britanska valuta dobila na vrednosti 0,32 odsto i trgovala se za 1,1755 evra.

Evro je ojačao blagih 0,07 odsto prema američkoj valuti, na 1,1059 dolara. Tokom čitavog dana nije bilo većih oscilacija kursa zajedničke evropske valute.

Izvor:Agencije
Previous Cena nafte pala na 46 dolara, proizvodnja porasla na najviši nivo u osam godina
Next Buduća premijerka V.Britanije: Brexit znači Brexit i biće uspešan

You might also like

Berza 0 Comments

U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,7555 dinara za jedan evro.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle, dolar ojačao prema jenu

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija porasle, kao i na Wall Streetu dan pre, dok je dolar ojačao prema japanskoj valuti jer se ulagači nadaju da će se izbeći trgovinski

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones dostigao nov rekordni nivo, dok je S&P 500 blago pao nakon što je Fed povećao kamate i poboljšao procene rasta ekonomije u idućoj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply