Cena nafte pala na 46 dolara, proizvodnja porasla na najviši nivo u osam godina

Cena nafte pala na 46 dolara, proizvodnja porasla na najviši nivo u osam godina

Cene nafte su na svetskim tržištima pale nakon izveštaja da je proizvodnja sirove nafte u zemljama članicama OPEC-a dostigla najviši nivo u osam godina.

Cena “brent” nafte pala je 1,07 odsto, na 46,26 dolara po barelu, a američke sirove nafte 1,23 odsto, na 44,85 dolara za barel.

Proizvodnja sirove nafte u zemljama članicama Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) porasla je u junu za 300.000 barela dnevno, na 32.73 miliona barela dnevno, nivo koji je poslednji put zabeležen u avgustu 2008.

U izveštaju se takođe izražava zabrinutost da bi globalna proizvodnja nafte mogla dodatno porasti uprkos nedavnim prekidima u snabdevanju.

“Tržište očekuje povratak ne samo kanadske nafte, već i nafte iz Libije i Nigerije, a Iran se već “hvali” kako su spremni povećati proizvodnju u svakom trenutku”, kaže Phil Flynn, analitičar u “Price Futures Group”

S druge strane, investitori očekuju pad tražnje zbog neizvesnosti u globalnoj privredi prouzrokovanih Brexit-om.

Izvor:Agencije
Previous Dva pritvorenika iz Gvantanama prebačena u Srbiju
Next Evropske berze u zelenom treći dan uzastopno, funta porasla iznad psihološkog nivoa 1,3 dolara

You might also like

Cena nafte iznad 48 dolara za barel

Pad dolara na najniži nivo u poslednjih 11 meseci, problemi sa snabdevanjem iz Nigerije i Venezele kao i manja proizvodnja u Sjedinjenim Državama podigli su cenu nafte na nove rekordne nivoe

Okončan štrajk u Kuvajtu, cene nafte u padu

Cene nafte na svetskim tržištima su jutros u padu za više od 2,0 odsto nakon što je okončan štrajk zaposlenih u naftnoj industriji Kuvajta. Nafta ‘brent’ na Londonskoj berzi pojeftinila

Trećina svetske nafte i gasa pod američkim sankcijama

Samo za poslednjih 15 dana SAD su uvele sankcije dvema državama sa najvećim zalihama energenata na svetu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply