Buduća premijerka V.Britanije: Brexit znači Brexit i biće uspešan

Buduća premijerka V.Britanije: Brexit znači Brexit i biće uspešan

Buduća premijerka Velike Britanije Tereza Mej danas je pozvala na jedinstvo zemlje pod njenim vođstvom i obećala da će uspešno voditi pregovore o razvodu njene zemlje od Evropske unije.

Reuters navodi da se Mejova obratila novinarima nakon što je dobila potvrdu da je pobedila u borbi za novog lidera Konzervativne partije nakon povlačenje jedine preostale suparnice.

“Bregzit znači Bregzit i mi će mi ga uspešno izvesti… treba da ujedinimo zemlju”, kazala je Mejova.

Rojters navodi da bi ona trebalo sutra da stane na čelo britanske vlade umesto Dejvida Kamerona.

Današnjom odlukom Kamerona da se sa funkcije povuče u sredu, Tereza Mej će postati premijerka koja će predvoditi Britaniju u pregovorima o izlasku iz Evropske unije.

Jedini preostali kandidat za predsednika Konzervativne stranke, aktuelna ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, ujedno će biti i prva žena premijer na čelu Velike Britanije posle Margaret Tačer.

I sama je zaslužila titulu “gvozdene lejdi” ostankom na mestu ministarke unutrašnjih poslova poznatom po tome što “melje” političke karijere duže od bilo kog kolege za poslednjih stotinak godina.

Tereza Mej je i pragmatična političarka koja je izašla neozleđena iz haosa prouzrokovanog referendumskom odlukom o Bregzitu, predstavljajući se kao lider koji će povesti zemlju iz EU iako je zvanično, premda ne i mnogo entuzijastično, bila za ostanak u Uniji.

Ona sada insisitira da “Bregzit znači Bregzit”, ali kaže da neće pokrenuti proces izlaska pre kraja godine i dok pregovaračka strategija ne bude jasna, prenosi AFP.

Pred njom je naporna borba da ujedini zemlju i Konzervativnu stranku podeljenu referendumom. Jedan od značajnijih konzervativaca, Kenet Klark, ju je svojevremeno nazvao “veoma teškom ženom”, ali ona kaže da joj upravo to ide u prilog u borbama koje predstoje.

“Sledeća osoba koja će to otkriti je Žan Klod Junker”, rekla je Mej navodno članovima parlamenta, povodom predstojećih pregovora o Bregzitu sa predsednikom Evropske komisije.

Rođena je 1956. godine kao Tereza Brasijer u Isburnu, primorskog gradu na jugu Engleske u porodici anglikanskog sveštenika, što je jedna od nekoliko stvari po kojima je upoređuju sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Školovala sa u ne mnogo poznatim državnim i privatnim školama, za razliku od Kamerona i mnogih iz njegovog kruga koji su išli u prestižni Iton, ali je kao i on univerzitetsko obrazovanje stekla na Oksfordu.

U Oksfordu je upoznala i svog muža Filipa, bankara, a navodno ih je upoznala pokojna pakistanska premijerka Benazir Buto.

Venčali su se 1980. godine ali nisu mogli da imaju decu.

Mejova je radila u finansijskom sektoru uključujući Banku Engleske pre nego što je izabrana za poslanika 1997. godine. Zalagala se za promenu lošeg imidža Konzervativne stranke, a nakon pobede te stranke ne izborima 2010. godine imenovana je za ministarku unutrašnjih poslova, što važi za najteži posao u vladi.

Mej je izdržala na tom poslu šest godina, duže od bilo kog drugog ministra unutrašnjih poslova od 1892. godine, prenosi AFP.

Iako poštovana, ona nije deo ni jedne “klike” u Vestminsteru i sama priznaje da ne pije u barovima parlamenta, niti tračari o ljudima na ručkovima.

Izvori navode da je jako vredna i da dolazi tri sata pre bilo kog drugog i zna pet puta više od bilo koga prisutnog, da nije sklona rizicima i da nema mnogo vremena za hobi.

Voli da nosi cipele sa šarom leoparda, da kuva i ide na odmor sa mužem.

Kod nas je poznata po izjavi koju je preneo BBC da “Albanija, Srbija i Turska imaju siromašno stanovništvo i ozbiljne probleme sa organizovanim kriminalom, korupcijom, ponekad čak i terorizmom,” i da zato treba da se upitamo “da li EU treba da nastavi da se širi, i dalje svim novim članicama sva prava koja podrazumeva članstvo”.

Izvor:Tanjug
Previous Evropske berze u zelenom treći dan uzastopno, funta porasla iznad psihološkog nivoa 1,3 dolara
Next NBS: Nema osnova da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Turska ostaje bez vazdušne podrške SAD na severu Sirije?

Turska je stavila primedbe koaliciji pod vođstvom SAD da pruža nedovoljnu podršku iz vazduha njenim operacijama protiv Islamske države u severnoj Siriji.

Geopolitika 0 Comments

Hoće li velike sile opet izneveriti Kurde

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i njihovog saveznika Turske zategnuti su zbog američke podrške sirijskim Kurdima. I ruska vlada podržava kurdske grupe poput Stranke demokratske unije, koja je otvorila kancelariju u

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage ušle na teritoriju Rake, prvi put nakon dve godine

Sirijska vojska, uz podršku vazdušnih udara ruskih aviona, danas je ušla na teritoriji pokrajine Raka, “srca Islamske države”, po prvi put od avgusta 2014. godine, saopštila je Sirijska opservatorija za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply