British American Tobacco kupovao akcije za 109 evra umesto za 1.000 dinara

British American Tobacco kupovao akcije za 109 evra umesto za 1.000 dinara

Više od tri godine manjinski akcionari duvanske kompanije British American Tobacco u Vranju, traže da im menadžment isplati profit za njihove akcije.

Bivši radnici te fabrike duvana tvrde da im je saopšteno kako njihove akcije ne vrede ništa jer BAT godinama posluje sa gubitkom.

Manjinski akcionari koji su radili u Duvanskoj industriji u Vranju, profit od akcija su dobijalli i u vreme devedesetih godina dok je Jugoslavija bila pod sankcijama. Dvanaest godina posle privatizacije akcije bivših radnika nemaju nikakvu vrednost.

Pre privatizacije u fabrici je 600 radnika godišnje proizvodilo 2.200 tona a sada 120 radnika proizvode 2.300 tona cigareta. Radnici ne dobijaju dividende ali državni budžet ima korist od BATa

Na sajtu Beogradske berze, menadžment BATAa navodi da kompanija posluje sa gubitkom i da se dividende od akcija ne isplaćuju. Građani Vranja su i dalje u uverenju da BAT posluje dobro.

U saopštenju menadžmenta BAT-a u Vranju stoji da je kompanija nakon privatizacije otkupljivala akcije po ceni od 109 evra iako je vrednost iznosila 1.000 dinara. BAT podseća da poseduje 88 odsto akcija, Republika Srbija oko 11 a manjinski akcionari oko jedan odsto akcija.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Građevinska industrija u Srbiji oživela, vraćaju se strani investitori
Next Alibaba: Počela prodaja prvog pametnog automobila

You might also like

Kompanije 0 Comments

Delta Agrar: Dolazak Tönniesa samo može da podstakne razvoj tržišta

Dolazak jake konkurencije može samo da podstakne razvoj tržišta, poručuju iz kompanije Delta Agrar, komentarišući ulazak nemačkog Tönniesa na srpsko tržište.

Tema dana 0 Comments

Raste popularnost evra, najveće banke u svetu povećale prognoze za evropsku valutu

Deset najvećih svetskih banaka je povuklo svoje prognoze o padu evra na paritet sa dolarom ili niže, pokazalo je najnovije istraživanje Reutersa.

Evropske berze stabilne na početku nedeljnog trgovanja

Na većini evropskih berzi cene su akcija u ponedeljak ujutro blago porasle, nakon oštrog pada prošle nedelje, a trguje se oprezno zbog neizvesnosti u vezi poreske reforme u SAD-u.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply