Azijske berze: Abeova pobeda doprinela skoku indeksa u Japanu

Azijske berze: Abeova pobeda doprinela skoku indeksa u Japanu

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija snažno porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada, dok je cena nafte pala na najniže nivoe u dva meseca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu više od 3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,9 i 1,7 odsto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 1,9 odsto, dostigavši najviši nivo u mesec dana.

Azijske ulagače ohrabrio je snažan skok cena akcija na Wall Streetu u petak, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada, što pokazuje da se rast najveće svetske ekonomije ubrzao nakon usporavanja u prvom tromesečju.

U junu je broj novih radnih mesta u SAD-u porastao za 287 hiljada, najviše u poslednjih osam meseci, dok se očekivalo 175 hiljada.

Nakon što su slabi podaci za maj, kada je broj zaposlenih porastao za samo 11 hiljada, izazvali sumnje u oporavak ekonomije, novi su podaci pokazali da se rast ipak ubrzao.

Uprkos snažnom rastu zapošljavanja, analitičari smatraju da taj podatak ipak nije dovoljan da bi naveo američku centralnu banku Fed na povećanje kamata, što predstavlja još jedan vetar u leđa tržištima akcija.

Najviše je jutros skočio tokijski Nikkei indeks jer je ulagače oraspoložila i pobeda koalicije premijera Shinzo Abea na izborima za gornji dom parlamenta, što garantuje nastavak vrlo podsticajne ekonomske politike.

Doduše, ta politika monetarnih i fiskalnih podsticaja, nazvana i ′Abenomija′, ni nakon niza godina nije prinela očekivane rezultate – snažniji rast ekonomije i inflacije – no ulagači na tržištima akcija pozdravljaju nastavak politike jeftinog novca i proračunskih podsticaja ekonomije.

“Abeova pobeda podstakla je raspoloženje investitora, a stranim ulagačima predstavlja signal da će se njegova politika nastaviti”, kaže Hikaru Sato, analitičar u firmi Daiwa Securities.

Ulagači očekuju i podsticajne mere britanske centralne banke, koja zaseda ove nedelje. Očekuje se smanjenje ključnih kamatnih stopa kako bi se sprečilo slabljenje tamošnje ekonomije nakon što su Britanci prošlog meseca izglasali izlazak iz Evropske unije.

Moguće je, kažu analitičari, da će britanska centralna banka proširiti i program otkupa državnih obveznica, koji je uvela za finansijske krize.

Foto: getty

Foto: getty

Pitanje je samo, kažu analitičari, hoće li Bank of England nove mere uvesti veća sada ili na sednici u avgustu. Mnogi smatraju da treba hitno intervenisati, s obzirom na pad potrošnje i raspoloženja Britanaca te prvih naznaka slabosti tamošnje ekonomije nakon odluke o ′Brexitu′.

“Ishod referenduma u Britaniji izazvao je priličan šok za svetsku ekonomiju. Uveo je visoku dozu nesigurnosti po pitanju budućnosti Evrope i otvorio pitanja u vezi globalizacije”, kaže Christian Keller, ekonomist u Barclays banci.

A na valutnim se tržištima kurs britanske funte jutros stabilno kreće oko 1,2950 dolara, nakon što je od ′Brexita′ funta izgubila oko 13 odsto vrednosti prema dolaru. Prošle nedelje je funta pala na samo 1,2798 dolara, najniži nivo od 1985. godine.

I evro je jutros stabilan u odnosu na američku valutu, pa mu se cena kreće oko 1,1050 dolara, koliko je iznosila i u petak na zatvaranju tržišta.

U odnosu na japansku valutu, dolar je blago ojačao na 100,70 jena, dok je u petak vredeo 100,50 jena.

A na tržištima sirovina nedelja je počela daljim padom cena nafte, nakon što su prošle nedelje potonule više od 7 odsto zbog slabosti potražnje, a povećanja ponude.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela pala za 40-ak centi, na 46,37 dolara, nedaleko najnižih nivoa za dva meseca, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 45 centi, na 44,96 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Čačak dobija rent-a-bike i gondolu
Next I u 2016. godini svetska IT potrošnja ostala ista

You might also like

Kurs u ponedeljak 118,5061 dinara za evro

Dinar će sutra ostati na približno istom nivou prema evru kao u petak, i zvanični srednji kurs iznosiće 118,5061 dinara za evro.

Oprezna trgovina na Wall Streetu

Na Wall Streetu su u sredu Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili tek blage pomake jer su ulagači bili oprezni nakon poruka američkog ministra trgovine koje bi mogle predstavljati

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti

U cilju daljeg razvoja tržišta državnih hartija od vrednosti i olakšavanja uslova za ulaganje domaćim punoletnim fizičkim licima u državne hartije od vrednosti, Republika Srbija uvodi novi tip državnih hartija

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply