Turizam obara rekorde, Beograd druga najbezbednija destinacija u Evropi

Turizam obara rekorde, Beograd druga najbezbednija destinacija u Evropi

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio u subotu da je u Srbiji u prvih pet meseci ove godine povećan broj turista za 13 odsto, kao i da je vaučere do sada iskoristilo 32.000 ljudi, tako da će 2016. biti rekordna turistička godina ako takav trend bude nastavljen.

“U prvih pet meseci 2016. za 13 odsto je povećan broj turista, od toga 14 odsto rast broja domaćih turista i 12 odsto rast broja inostranih turista. Imamo i rast broja noćenja za 16 odsto, kao i devizni priliv koji je veći, takođe, za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Ljajić novinarima završnoj manifestaciji karavana ”Moja Srbija” u Beogradu.

Kako kaže, devizni priliv je veći izražen i u dolarima i u evrima, što je vrlo značajno, jer će biti smanjen deficit koji imamo u prilivu i odlivu sredstava od turizma.

“Ako se ovaj trend nastavi mislim da ćemo imati rekordnu turističku godinu kada je reč o domaćim i inostranim turistima”, kazao je Ljajić.

Rastu broja domaćih turista dominantno je doprinela, kako ističe ministar, akcija sa vaučerima koju su svi ismevali.

Do danas imamo 32.000 onih koji su koristili vaučere, ostalo je još 14.000 vaučera koji treba da se podele i nema nikakve sumnje da će do 15. oktobra, do kada građani mogu da se prijave, svi vaučeri biti potrošeni. To će značiti da imamo 300.000 noćenja više domaćih turista nego prošle godine, što je impozantan rezultat”, naglasio je Ljajić.

On dodaje da postoji prostor da bude i veći turistički promet, čemu će doprineti sve ono što država preduzima u domenu turističke infrastrukture.

“Ove godine je šest miliona evra izdvojeno za razvoj turističke infrastrukture u celoj Srbji. Želimo da oživimo neke turističke centre koji su u prethodnih nekoliko godina stagnirali, ali i da afirmišemo sve značajne turističke destinacije u Srbiji”, kazao je Ljajić dodajući da misli na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju i druge destinacije.

Kako kaže, ova godina će biti posvećan i Dunavu i tu će biti realizovan čitav niz projekata.

Ljajić je dodao da je cilj da, kada je reč o promociji, na svaki način probamo da privučemo strane turiste u našu zemlju.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao novinarima da je grad puno učinio za turizam i da je Beograd jedna od najbrže rastućih kontinentalnih turističkih destinacija u Evropi, a po bezbednosti turista na drugom mestu u Evropi, posle Stokholma.

On je poručio da će grad nastaviti da ulaže u Beograd kao turističku destinaciju, a da tome dosta doprinosi to što smo ekonomski i politički stabilna zemlja.

“Glavni grad beleži u prva četiri meseca povećanje za 12 odsto stranih turista i veći broj noćenja. Beograd nudi dobru zabavu i veliki broj manifestacija, ali proglašen je i za prvu sportsku destinaciju u Evropi, pošto smo imali najveće događaje u košarci, odbojci i vateropolu. U 2017. u februaru imaćemo u beogradskoj Areni atletsko dvoransko prvenstvo”, naglasio je Nikodijević.

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je kazala da je Beograd poslednja stanica promotivnog karavana Moja Srbija u organizaicji TOS-a, koji je obišao u prethodnih meseci i po dana 12 gradova u Srbiji i na kraju Beograd kao 13. destinaciju.

Prema njenim rečima, ta kampanja je bila najviše usmerena na domaće turiste, pošto Srbija ima puno da ponudi kao turistička organizacija.

Ona je pozvala građane Srbije da provedu odmor u našoj zemlji i da se kampanja TOS-a zove Moje leto u mojoj Srbiji.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da je ova godina rekordna za Beograd, kao i prethodne dve i po broju noćanja stranih gostiju.

“Mislim da dostižemo respektabilan evropski nivo. TOB je prošle godine bio organizator ili suorganizator ukupno 257 manifestacija, a ove godine biće još više. Ovo će biti najuspešnija ili jedna od najsupešnijih letnjih sezona za Beograd kada je turizam u pitanju”, naveo je Popović.

Kako kaže, u prvih pet meseci u Beogradu je ostvaren rast broja turista od 14 odsto, a broj noćenja stranih gostiju u prva četiri meseca je veći za 34 odsto iako je to slabiji deo godine.

“Beograd sve više živi od turizma i u avgustu ćemo preći milion noćenja, što nas ohrabruje”, kazao je Popović dodajući da TOB vodi agresivnu kampanju u regionu, gde na 14 destinacija predstalvja Beograd.

Izvor: Tanjug

Previous Španija: Cene nekretnina porasle treći kvartal uzastopno
Next NBS: Povećana štednja u dinarima

You might also like

Nemačka prvi put u istoriji izdala 10-godišnje obveznice sa negativnom kamatnom stopom

Nemačka je izdala desetogodišnje obveznice sa negativnom kamatnom stopom u sredu. Ukupna vrednost obveznica iznosi 4 milijardi evra sa kamatnom stopom od minus 0,05 posto, objavila je Bundesbanka.

Svetske berze 0 Comments

Nastavljen pad evra, ruska rublja na najvišem nivou u 18 meseci

Evro je na međunarodnim tržištima valuta u četvrtak oslabio u odnosu na sve glavne svetske valute, a prema američkom dolaru se spustio na najniži nivo u pet nedelja.

Makroekonomija 0 Comments

Javni dug Srbije na kraju januara iznosio oko 22,91 milijardu evra

Javni dug Srbije na kraju januara ove godine iznosio je oko 22,91 milijardu evra, što je 57,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply