Zakon o rokovima plaćanja važi samo na papiru

Zakon o rokovima plaćanja važi samo na papiru

Tokom 2015. godine, trgovci na veliko i malo ostali su dužni dobavljačima oko 6,4 milijarde evra.

Količina novca koja je na taj način zarobljena, i sve ozbiljnije preti da uguši i to malo zdravih preduzeća, jednaka je petini BDP-a Srbije, odnosno svega što građani i privreda stvore za godinu dana.

Neizmirene obaveze trgovaca prema proizvođačima nešto su veće i od ukupnog zaduženja građana Srbije koji, prema poslednjim podacima, bankama duguju oko 6,2 milijarde evra.

Prema godišnjem finansijskom izveštaju Agencije za privredne registre, obaveze iz poslovanja trgovine na veliko i malo bile su oko 777,5 milijardi dinara, što je za sedam odsto više nego u 2014. godini. Kako su objasnili, ova stavka u izveštaju obuhvata najvećim delom obaveze prema dobavljačima, te se slobodno može reći da su ovo isključivo dugovanja prema njima. Reč je o kratkoročnim obavezama trgovinskog sektora nastalim, najvećim delom, iz poslovanja u toku prošle godine.

Ali ko su najveći dužnici među njima za sada može samo da se pretpostavlja. U APR-u su “Politici” rekli da nisu u prilici da ih imenuju, niti da iznose pojedinačne podatke.

– Po završetku obrade redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2015. godinu biće objavljeni njihovi pojedinačni izveštaji pa će biti poznato koje kompanije imaju najveće obaveze iz poslovanja u bilansima stanja – kažu u APR-u.

Iako su najveći trgovinski lanci demantovali da ikome išta duguju, predstavnici APR-a ranije su upozorili da je primećeno da upravo velike trgovinske kuće prednjače u nepoštovanju zakonskih rokova isplate dobavljačima i na taj način, zarobljenim novcem, kreditiraju svoje poslovanje. I istraživanje Politike ukazuje da se rokovi isplate od 60 dana poštuju samo na papiru i važe mahom samo za velike distributere bez čije se robe ne može, poput distributera sokova, mlečnih proizvoda, praška, konditora…

Foto:www.novosti.rs

Foto:www.novosti.rs

Prema mišljenju ekonomskog analitičara Saše Đogovića, najveći deo dugovanja povukli su veći trgovinski lanci, i to ne samo iz sektora prehrane, koji imaju jak ucenjivački potencijal i koji očigledno koriste svoje pozicije. Većina njih posluje i u regionu, što ih dodatno ojačava u postavljanju uslova prema proizvođačima koji su u nepovoljnoj poziciji. Zato oni ćute i ponašaju se po principu – daj šta daš, odnosno kad daš.

– Sada već možemo da se zapitamo da li postoji kartelsko povezivanje tih velikih igrača u smislu pregovaranja sa dobavljačima. Dolazak novih trgovaca možda bi mogao da im pomrsi konce, ali videćemo, možda će se i oni uklopiti u naše prilike – rekao je Đogović.

Javna je tajna da u praksi trgovci i dobavljači svoje odnose regulišu klasičnim obligacionim odnosima (ugovorima) kojim, pored ostalog, uređuju i rokove plaćanja robe koji mogu biti kraći ili duži od onih koje je zakon propisao.

Inače, od aprila 2013. na snazi je Zakon o rokovima plaćanja. Opštine i javna preduzeća obavezni su da plaćaju u roku do 45, a privatne firme do 60 dana. Očekivalo se da će ti propisi bar malo skratiti lanac neplaćanja koji godinama opterećuje nacionalnu ekonomiju, ali to se nije dogodilo.

Izvor: GdeInvestirati/Politika/eKapija
Previous Republički geodetski zavod prvi korisnik novog elektronskog servisa Pošte Srbije
Next Španija: Cene nekretnina porasle treći kvartal uzastopno

You might also like

Društvo 0 Comments

Od 1. jula PDV na bebi opremu biće automatski vraćen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se od 1. jula PDV na bebi opremu automatski vraćati svim roditeljima uz roditeljski dodatak. 

Najvažnije vesti 0 Comments

SSSS: Rast plata u Srbiji doprineo bi ekonomskom razvoju

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) upozorio je da su radnici u Srbiji potpuno osiromašeni i degradirani, da je radni angažman sve nesigurniji, a život sve nestabilniji i neizvesniji.

Najvažnije vesti 0 Comments

Vlada Srbije usvojila plan za smanjenje administrativnih procedura

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je Vlada Srbije usvojila Akcioni plan za smanjenje administrativnih procedura “Stop birokratiji”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply