Wall Street: Indekse podstakao snažan rast zaposlenosti u SAD-u

Wall Street: Indekse podstakao snažan rast zaposlenosti u SAD-u

Na Wall Streetu su u petak cene akcija skočile više od 1 odsto jer su podaci o znatno većem rastu zaposlenosti nego što se očekivalo potvrdili da se američka ekonomija oporavlja.

Dow Jones ojačao je 250 bodova ili 1,40 odsto, na 18.146 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,53 odsto, na 2.129 bodova, a Nasdaq indeks 1,64 odsto, na 4.956 bodova.

Snažan skok cena akcija zahvaljuje se znatno boljim podacima s američkog tržišta rada nego što su analitičari očekivali, što pokazuje da se ekonomski rast ubrzao nakon usporavanja u prvom tromesečju.

U junu je broj novih radnih mesta u SAD-u porastao za 287 hiljada, najviše u poslednjih osam meseci, dok se očekivalo 175 hiljada.

Nakon što su slabi podaci za maj, kada je broj zaposlenih porastao za samo 11 hiljada, izazvali sumnje u oporavak najveće svetske ekonomije, novi su podaci pokazali da se rast ipak ubrzao.

Zahvaljujući tome, juče se u jednom trenutku S&P 500 indeks probio iznad rekordnog nivoa, dostignute u maju prošle godine, no trgovanje je ipak završio jedan bod ispod nje.

Deo analitičara smatra da bi taj rekord mogao biti srušen sledeće nedelja, ako sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija dobro započne.

Sledeće nedelje, naime, počinje sezona objava poslovnih izveštaja za drugo tromesečje, a analitičari očekuju nastavak pada zarada kompanija na godišnjem nivoui.

Foto: getty

Foto: getty

Međutim, ako pad zarada bude manji nego što analitičari očekuju i ako kompanije povećaju procene poslovanja u sledećem razdoblju, to bi moglo podstaći dalji rast cena akcija.

“Ako pad zarada bude manji nego u prvom tromesečju i ako kompanije poboljšaju buduće procene, S&P 500 će verovatno dostići nove rekordni nivo”, kaže Art Hogan, strateg u firmi Wunderlich Securities.

Međutim, neki su analitičari oprezni zbog predstojeće sezone kvartalnih poslovnih izveštaja i poremećaja na finansijskim tržištima nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije.

“Ostajem oprezan po pitanju razvoja situacije na tržištima u sledećih nekoliko meseci. Prisutno je puno neizvesnosti, a čini mi se da ulagači to trenutno ignorišu. Moje je mišljenje da bi u sledećih nekoliko meseci previše toga moglo krenuti u krivom smeru”, kaže Phil Orlando, strateg u firmi Federated Investors.

Tim više što je, kaže, snažan rast zaposlenosti ponovno izazvao špekulacije o mogućem povećanju kamata američke središnje banke pred kraj godine, dok su dosad analitičari procenjivali da će zbog poremećaja na tržištima nakon odluke o Brexitu Fed odložiti povećanje cene novca do sledeće godine.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, cele protekle nedelje Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su više od 1 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 odsto, na 6.590 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,24 odsto, na 9.629 bodova, a pariski CAC 1,77 odsto, na 4.190 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Avast kupuje AVG, konkurentsku antivirusnu kompaniju
Next Republički geodetski zavod prvi korisnik novog elektronskog servisa Pošte Srbije

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele reskirati uoči poruka centralnih banaka sledećih dana, koje bi mogle znatno uticati na smer tržišta.

Azijske berze: Dolar stabilan, berze rastu peti dan zaredom

Na azijskim berzama cene akcija su porasle i u sredu, peti dan zaredom, što se zahvaljuje optimizmu ulagača u vezi američke ekonomije, dok je evro stabilan jer su splasnule zabrinutosti

Wall Street: Slabiji podaci o zaposlenosti podigli indekse

Na Wall Streetu su u petak indeksi porasli zahvaljujući slabijim izveštajima o zaposlenosti u SAD-u, što je po procenama investitora smanjilo šanse da bi Fed već u septembru mogao podići kamatne

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply