Španija: Cene nekretnina porasle treći kvartal uzastopno

Španija: Cene nekretnina porasle treći kvartal uzastopno

Prosečna cena stambenih nekretnina u Španiji porasla je u drugom tromesečju 0,8 odsto, u poređenju sa istim preiodom prethodne godine.

Iako rast nije izražen kao u prvom kvartalu ove godine kada su cene rasle po stopi 1,4 odsto na godišnjem nivou, značajno je što cene rastu treći kvartal uzastopno, objavila je vodeća španska konsalting kompanija za nekretnine “Tinsa”

Uprkos tome cene nekretnina su još uvek 40,9 odsto niže od svog  vrhunca pre početka globalne finansijske krize 2008. godine.

Kompanija Tinsa naglašava da je po prvi put od 2008. zabeležen rast cena u Valensiji i Ekstremaduri.

Najsnažniji rast cene beleže Katalonija, 6,8 odsto, Madrid 5,4 odsto i Kanarska ostrva gde su cene u drugom kvartalu u proseku porasle 3,6 odsto.

Nasuprot tome, Aragon je, sa padom cena stambenih nekretnina od 5,2 odsto, regija koja beleži najveći pad cena na godišnjem nivou.

Barselona

Barselona

Pad cena starijih kuća

I dok cene novih kuća i stanova rastu, kvadrat kuće starije godine izgradnje (drugi vlasnik) pao je periodu april-jun 2016 u proseku 1,4 odsto, na 1,531 evro.

Međutim u regionu Madrida, Kanarskih i Balearskih ostrva, te u Andaluziji cene su porasle od 0,1 odsto u Madridu, do 0,7 odsto na Balearskim ostrvima.

Baskija je i dalje najskuplji region, sa prosečnom cenom kuće od 2.844 evra po kvadratu. Sledi Madrid u kojem kvadrat kuće u proseku košta 2.349 evra, zatim Barselona (2.131 evra po kvadratu).

Najjeftiniji kvadrati su u Toledadu (809 evra) zatim u Siudad Realu, gde prosečna cena kuće (drugi vlasnik) iznosi 855 evra po metru kvadratnom.

Izvor:Agencije
Previous Zakon o rokovima plaćanja važi samo na papiru
Next Turizam obara rekorde, Beograd druga najbezbednija destinacija u Evropi

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Cene nekretnina u Hrvatskoj: Najtraženiji Zagreb, najskuplji Dubrovnik i Opatija

Najniže cene nekretnina u Hrvatskoj su u Sisku, Bjelovaru i Slavonskom Brodu, dok su najskuplje nekretnine standardno u Dubrovniku, Opatiji i Splitu, podaci su portala za nekretnine Crozilla.com.

Nekretnine 0 Comments

Zakupite garažu u Kneza Miloša na 30 godina, cena do 30.000 evra

Grad Beograd izgradiće garažu za 425 automobila ispod ulice Kneza Miloša, a polovinu tog broja parking mesta ponudiće građanima da iznajmljuju na 30 godina.

Nekretnine 0 Comments

Na prodaju građevinsko zemljište za izgradnju 9 pansiona na Kopaoniku

Opština Raška prodaje građevinsko zemljište površine oko 27 ari na Kopaoniku, na kome je predviđena izgradnja 9 pansionskih objekata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply