Produktna berza: Drastičan pad cene pšenice, nedeljni promet manji za skoro 60 odsto

Produktna berza: Drastičan pad cene pšenice, nedeljni promet manji za skoro 60 odsto

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano sa 1.850 tona robe, što je 57,91 odsto manji promet nego prethodne nedelje.

Finansijska vrednost trgovane robe iznosila je 32.411.500,00 dinara, 62,52 odsto manje u odnosu na upoređujuće pokazatelje iz prethodne nedelje, saopštila je Berza.

Po mišljenju stručnjaka Berze razlog pada prometa pre svega leži u činjenici da su cene u naglom padu, što po pravilu pasivizira trgovanje.

Kako se navodi u izveštaju, pšenica je i protekle nedelje bila dominantna roba na berzanskom tržištu. Međutim, interesantno je, kaže se u izveštaju, da je svih 1.700 tona ove robe trgovano prema kriterijumima koji nisu u okviru SRPS standarda.

Međutim, ono što je očigledno jeste drastičan pad cene ove robe. Naime, pšenica uz klauzulu odložene isporuke i gratis lagera je prodavana po ceni od 16,72 din/kg (15,20 bez PDV) početkom nedelje, da bi na samom kraju nedelje pšnica ovogodišnjeg roda uz klauzulu obračuna kvaliteta prodavana za svega 16,17 din/kg (14,70 bez PDV).

Za razliku od pšenice cena kukuruza odoleva i kreće se i dalje na nivou od oko 20,00 din/kg bez PDV. Kukuruz u SRPS kvalitetu je prodavan po ceni od 22,00 din/kg (20,00 bez PDV), što je za 0,45% veća cena nego prethodne nedelje.

Soja je u blagom porastu. Registrovana cena od 48,62 din/kg ( 44,20 bez PDV), za 2,05% je veća u odnosu na cenu iz prethodne nedelje.

PRODEX je posle višenedeljnog konstantnog rasta u protekloj nedelji u znatnom padu. Na kraju nedeljnog trgovanja vrednost ovog indeksa je iznosila 215,19 indeksnih poena, što je za 4,36 indeksnih poena manja vrednost u odnosu na visinu ovog indeksa na zatvaranju berze prethodne nedelje.

Foto: Produktna berza

Foto: Produktna berza

Izvor:Produktna berza
Previous Rusija: Pad nafte i rast inflacije srušili cenu državnih obveznica
Next Samit NATO u Varšavi: Dogovoreno razmeštanje trupa na Baltiku i u Poljskoj

You might also like

Cena zlata porasla 2,1 odsto za nedelju dana

Cena zlata je u prošloj nedelji, obeleženoj političkim previranjima u Vašingtonu, porasla 2,1, ostvarivši tako najveću dobit od polovine aprila.

Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar najslabiji u poslednjih 13 meseci

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi pokrenule tržišta, dok se vrednost dolara stabilno kreće oko najnižih nivoa u 13 meseci.

Bitcoin na novom rekordu

Najpoznatija kriptovaluta bitcoin, kome su mnogi posle vrtolgavog rasta prognozirali dramatičan pad, još se ne da.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply