Wall Street: Pad cena nafte za skoro 5 odsto oslabio indekse

Wall Street: Pad cena nafte za skoro 5 odsto oslabio indekse

Pad cena nafte za skoro 5 odsto i oprez investitora pred objavljivanje podataka sa tržišta rada gavni su razlozi slabijih rezultata u četvrtak na američkim berzama.

Juče je Dow Jones zatvorio trgovanje u minusu 0,13 odsto, a S&P 500 je oslabio 0,09 odsto. Vrednost Nasdaq indeksa je, naprotiv, porasla za 0,36 odsto.

Pod najvećim je pritiskom juče bio energetski sektor zbog oštrog pada cena nafte, nakon što je objavljeno da su prošle sedmice zalihe ′crnog zlata′ u SAD-u pale nešto manje nego što se očekivalo, što možda pokazuje da potrošnja Amerikanaca nije tako jaka kao što su se ulagači nadali.

Na londonskom je tržištu u jednom trenutku cena barela juče pala na 46,15 dolara, najniži nivo u dva meseca, ali se kasnije ipak oporavila na 46,90 dolara.

Pod pritiskom su se našli i komunalni i telekomunikacioni sektori, u kojima su cene akcija u proseku pale više od 1,5 odsto. Prethodnih su dana ti sektori, koji se smatraju defanzivnim, snažno rasli.

“Komunalni i telekom sektor također su bili slabi jer je došlo do prodajnog pritiska na te akcije sa visokim dividendama nakon prethodnog snažnog rasta. Očigledno su se investitori, bez nekog posebnog razloga, odlučili na dobitonosnu prodaju”, kaže Tim Ghriskey, direktor u “Solaris Group”.

S druge strane, podršku tržištu pružili su dobri indikatori s američkog tržišta rada.

Prema izveštaju ADP-a, najveće američke agencije za zapošljavanje, u junu je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 172.000, dok su analitičari očekivali 159 hiljada.

To je ohrabrilo ulagače pred objavljivanje izveštaja vlade, u petak popodne, i koje obično značajno utiče na pravac kretanja tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je u junu broj zaposlenih povećan za 175.000, nakon što je u prethodnom mesecu otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta.

Ako ti podaci budu slabi kao u maju, to bi značilo da se rast privrede usporava, ali i da Fed najverovatnije neće u ovoj godini povećati kamate, kažu analitičari.

Budu li podaci bolji od očekivanja, to bi značilo da je privreda u usponu i da bi američka centralna banka ipak pred kraj godine mogla povećati kamate.

Ali, potezi Federalnih rezervi najviše će zavisiti od daljnjeg razvoja situacije na globalnim finansijskim tržištima nakon odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju, smatraju analitičari.

Za razliku od američkih berzi, cene akcija tržištima u Evropi juče su porasle, nakon tri dana pada. Londonski FTSE indeks je ojačao 1,09 odsto, frankfurtski DAX je porastao 0,49 odsto, a francuski CAC 0,80 odsto.

Izvor:SEEBiz
Previous Vučić razgovara sa građanima, redovi ispred ulaza u Vladu Srbije od jutros
Next Samit NATO u Varšavi: Glavne teme Rusija, Avganistan i ISIL

You might also like

Tržišta valuta oprezna pred prvu konferenciju za medije Donalda Trampa

Na međunarodnim valutnim tržištima dolar je u utorak oslabio prema korpi valuta, dok je evro zadržao približno istu dnevnu vrednost prema američkoj valuti.

Beogradska berza: Akcije NIS-a u fokusu, ali i dalje padaju

Na domaćem tžištu akcija i danas je zabeležena skromna aktivnost investitora, a oba berzanska indeksa su trgovanje završila u plusu, dok je ukupan promet na trgovanju na Beogradskoj berzi iznosio

Kurs dinara isti kao juče, srednji kurs 119,22

Dinar je danas zadržao gotovo identičnu vrednost koju je imao juče i zvanični srednji devizni kurs je 119,2282  dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply