Samit NATO u Varšavi: Glavne teme Rusija, Avganistan i ISIL

Samit NATO u Varšavi: Glavne teme Rusija, Avganistan i ISIL

U Varšavi danas počinje dvodnevni samit NATO, na kome će lideri 28 zemalja članica razgovarati o globalnim bezbednosnim pretnjama, od Avganistana i Islamske države do Ukrajine, a samitu će, pored ostalih, prisustvovati američki predsednik Barack Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron.

Na dnevnom redu su, kako je najavljeno, tri ključne bezbednosne teme – kontinuirana podrška avganistanskim snagama odbrane, borba protiv ekstremističke grupe Islamska država na južnom krilu NATO-a i predupređivanje “ruske agresije” na istočnim granicama Alijanse.

NATO ne učestvuje u koaliciji koja se bori protiv Islamske države na južnim granicama Alijanse. Umesto toga, pojedine članice NATO-a pridružile su se vojnoj koaliciji koju predvode SAD.

U jeku prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu, neki su predlagali aktiviranje Člana 5 povelje NATO-a u cilju pokretanja kolektivne borbe protiv te ekstremističke grupe, podseća Glas Amerike.

Rusija, kako navodi Glas Amerike, predstavlja dodatnu potencijalnu pretnju za NATO.

Uoči Samita u poljskoj prestonici Varšavi, za koji AP navodi da je po nekima najvažniji sastanak Alijanse u ovoj gerenaciji, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da “živimo u opasnijem svetu, sa svim terorizmom i nemirima koji se dešavaju”.

Stoltenberg je za AP kazao da se to “posebno odnosi na oblasti južno u odnosu na Alijansu, na Irak, Siriju, Severnu Afriku”.

“Ali takođe i na Rusiju koja ima više samopouzdanja, Rusiju koja je tri puta uvećala davanja na odbranu od 2000. godine i koja je primenila silu prema jednoj nezavisnoj naciji u Evropi – Ukrajini”, tvrdi Stoltenberg.

On smatra da je “to zaista promenilo naše bezbednosno okruženje”.

“NATO mora da odgovori. Kada se svet menja i mi moramo da se menjamo”, rekao je generalni sekretar zapadne vojne Aleijanse.

Na Samitu u Varšavi, lideri NATO-a moraće da uvere svoje istočne saveznike da stoje iza njih, smatra general Filip Bridlav (Philip Breedlove), bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu.

U tom cilju, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Kanada planiraju da predvode po jedan rotirajući bataljon, stacioniran na istočnim granicama alijanse.

Zvanični izvori navode, da će američki predsednik Obama, kome je ovo poslednji samit Alijanse na kojem učestvuje, lično saopštiti da će SAD predvoditi bataljon u Poljskoj, dok će ostale pomenute zemlje to isto učiniti u Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Izvor:Tanjug
Previous Wall Street: Pad cena nafte za skoro 5 odsto oslabio indekse
Next Dimitrije Boarov: Srbija da razmišlja kako da proda udeo u Fiatu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Izraelski prmijer poručio Iranu: Ne pretite nam! Mi smo tigar

Iran ne treba da preti Izraelu, jer time sebe dovodi u opasnost, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu povodom izjave iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija da Izrael neće postojati

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Akcije Turske protiv Kurda “neprihvatljive” za Sjedinjene Države

Sjedinjene Države su danas saopštile da su sukobi u Siriji između turskih snaga i jedinica povezanih sa kurdskim savezom, koji Vašington podržava, neprihvatljivi i apelovale na sve strane da odmah

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Uspostavljeni koridori za civile i borce koji žele napustiti Alepo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će vlada njegove zemlje i Sirije danas započeti “humanitarnu operaciju velikog obima” u Alepu da bi se pomoglo građanima koji su “postali

1 Comment

Leave a Reply