Samit NATO u Varšavi: Glavne teme Rusija, Avganistan i ISIL

Samit NATO u Varšavi: Glavne teme Rusija, Avganistan i ISIL

U Varšavi danas počinje dvodnevni samit NATO, na kome će lideri 28 zemalja članica razgovarati o globalnim bezbednosnim pretnjama, od Avganistana i Islamske države do Ukrajine, a samitu će, pored ostalih, prisustvovati američki predsednik Barack Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron.

Na dnevnom redu su, kako je najavljeno, tri ključne bezbednosne teme – kontinuirana podrška avganistanskim snagama odbrane, borba protiv ekstremističke grupe Islamska država na južnom krilu NATO-a i predupređivanje “ruske agresije” na istočnim granicama Alijanse.

NATO ne učestvuje u koaliciji koja se bori protiv Islamske države na južnim granicama Alijanse. Umesto toga, pojedine članice NATO-a pridružile su se vojnoj koaliciji koju predvode SAD.

U jeku prošlogodišnjeg terorističkog napada u Parizu, neki su predlagali aktiviranje Člana 5 povelje NATO-a u cilju pokretanja kolektivne borbe protiv te ekstremističke grupe, podseća Glas Amerike.

Rusija, kako navodi Glas Amerike, predstavlja dodatnu potencijalnu pretnju za NATO.

Uoči Samita u poljskoj prestonici Varšavi, za koji AP navodi da je po nekima najvažniji sastanak Alijanse u ovoj gerenaciji, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da “živimo u opasnijem svetu, sa svim terorizmom i nemirima koji se dešavaju”.

Stoltenberg je za AP kazao da se to “posebno odnosi na oblasti južno u odnosu na Alijansu, na Irak, Siriju, Severnu Afriku”.

“Ali takođe i na Rusiju koja ima više samopouzdanja, Rusiju koja je tri puta uvećala davanja na odbranu od 2000. godine i koja je primenila silu prema jednoj nezavisnoj naciji u Evropi – Ukrajini”, tvrdi Stoltenberg.

On smatra da je “to zaista promenilo naše bezbednosno okruženje”.

“NATO mora da odgovori. Kada se svet menja i mi moramo da se menjamo”, rekao je generalni sekretar zapadne vojne Aleijanse.

Na Samitu u Varšavi, lideri NATO-a moraće da uvere svoje istočne saveznike da stoje iza njih, smatra general Filip Bridlav (Philip Breedlove), bivši vrhovni komandant NATO snaga za Evropu.

U tom cilju, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Kanada planiraju da predvode po jedan rotirajući bataljon, stacioniran na istočnim granicama alijanse.

Zvanični izvori navode, da će američki predsednik Obama, kome je ovo poslednji samit Alijanse na kojem učestvuje, lično saopštiti da će SAD predvoditi bataljon u Poljskoj, dok će ostale pomenute zemlje to isto učiniti u Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

Izvor:Tanjug
Previous Wall Street: Pad cena nafte za skoro 5 odsto oslabio indekse
Next Dimitrije Boarov: Srbija da razmišlja kako da proda udeo u Fiatu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzele potpunu kontrolu nad starim delom Alepa

Sirijska Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da su sirijske snage preuzele potpunu kontrolu nad starim delom Alepa, koji su držali pobunjenici.

Geopolitika 0 Comments

NATO šalje “Avakse” u borbu protiv džihadista

Lideri NATO će odobriti upotrebu izviđačkih aviona “Avaks” kao pomoć koaliciji na čelu sa SAD koja se bori protiv takozvane Islamske države, izjavio je danas generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens

Geopolitika 0 Comments

Požari u Izraelu namerno podmetnuti, iz Haife evakuisano 50.000 osoba

Veći broj požara i danas bukti širom Izraela, od kojih je najveći u severnom gradu Haifi odakle je evakuisano oko 50.000 ljudi, dok je izraelski premijer Benjanim Netanijahu za neke

1 Comment

Leave a Reply