Evropske berze: Podaci sa američkog tržišta rada ohrabrili investitore, italijanska berza porasla više od 4 odsto

Evropske berze: Podaci sa američkog tržišta rada ohrabrili investitore, italijanska berza porasla više od 4 odsto

Podaci o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, “majka svih podataka”, ohrabrili su investitore na evropskim tržištima kapitala i ublažili brige prouzrokovane odlukom Velike Britanije da napusti EU.

Nakon što je objavljeno da je u Sjedinjenim Državama u junu otvoreno 287.000 novih radnih mesta, što je daleko iznad očekivanja analitičara, cene akcija na evropskim berzama su u popodnevnim satima dobile na zamahu.

Na kraju trgovanja glavni indeks londonske berze FTSE100 bio je u plusu 0,87 odsto. Nemački DAX je porastao 2,24 odsto dok je francuski CAC40 ojačao 1,77 odsto.

Indeks berze u Madridu zatvorio je u plusu 2,22 odsto, dok je sa rastom od 4,08 odsto italijanski FTSE MIB dobitnik dana na evropskim tržištima.

Podršku italijanskom tržištu pružila je izjava guvernera Centralne banke Ignacia Viska koji je izjavio danas da ne odbacuje mogućnost državne intervencije u slučaju posrnulih državnih banaka.

“S obzirom na rizik po kome, u kontekstu povišene neizvesnosti, ograničeni problemi mogu podriti poverenje u bankarski sistem, mogućnost državne intervencije ne može biti odbačena”, izjavio je Visko u obraćanju članovima Italijanske bankarske asocijacije.

Istovremeno, italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan je pokušao da umiri zaplašene akcionare, poručujući im da Italija nastavlja da istražuje sve moguće načine kako bi dozvolila državnu intervenciju koja je u skladu sa propisima o državnim subvencijama, a sve u cilju zaštite štediša.

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Foto:www.lifefinanzasvip.com

Cene nafte nisu se bitno menjale od juče. Iako se očekuje poremećaj u snabdevanju zbog obnovljenih diverzija na naftnoj infrastrukturi u Nigeriji, investitori ne očekuju deficit na tržištu zbog sezonski slabije potrošnje.

Barelom “brent” nafte danas se trgovala po ceni od 46,51 dolara, što je 0,2 odsto viša cena u odnosu na prethodno trgovanje, dok je američka WTI poskupela 27 US centi, odnosno 0,6 odsto, na 45,41 dolar po barelu.

Na valutnom tržištu funta je ojačala 0,37% prema dolaru, na 1,2957 dolara, a u odnosu na evropsku valutu 0,45% na 1,1722 evra.

Evro je oslabio i u odnosu na američku valutu, 0,08 odsto, na 1,1053 dolara.

Uprkos snažnim podacima sa američkog tržišta rada investitori ne očekuju da će Federalne rezerve uskoro povećati kamatne stope, te je zlato i danas bilo na ceni. Vrednost unce plemenitog metala danas je porasla 0,4 odsto, na 1367 dolara. Za nedelju dana vrednost zlata porasla je 3,15 odsto, a od početka godine oko 28 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Zaposlenost u Sjedinjenim Državama porasla na najviši nivo u poslednjih 10 meseci
Next EU pokrenula postupak protiv Hrvatske zbog kredita u švajcarskim francima

You might also like

Berza

Azijske berze pale, cene nafte stabilne

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači oprezni uoči nekoliko važnih događaja, dok se cene nafte stabilno kreću oko najviših nivoa u tri

Svetske berze

Rusija pušta u promet sopstvenu kriptovalutu — kriptorublju

Rusija će pustiti u promet sopstvenu kriptovalutu — kriptorublju, saopštio je ministar za telekomunikacije Nikolaj Nikiforov na zatvorenoj sednici sa članovima Moskovskog kluba.

Berza

Azijske berze: Indeksi pali drugi dan uzastopno

Na azijskim berzama su indeksi pali drugi dan zaredom zbog zabrinutosti ulagača u vezi protekcionizma SAD-a i vesti da bi Kina mogla smanjiti ili sasvim prestati da kupuje američke državne obveznice.