Australija snizila prognoze za cenu gvožđa

Australija snizila prognoze za cenu gvožđa

Australija je danas snizila prognoze za cenu gvožđa za period od 18 meseci, jer se industrija suočava sa suficitom ovog metala i slabom tražnjom.

Ministarstvo za indutriju, inovacije i nauku srezalo je prognoze za skoro 2 procenta u 2016. na prosečno 44.20 dolara za tonu i za 20 procenata u 2017. na 44 dolara za tonu.

Inače, Australija je najveći svetski izvoznik gvožđa, sa godišnjom vrednošću izvoza od 60 milijardi dolara. Pored gvožđa, Australija najviše izvozi ugalj, naftni gas, zlato i sirovu naftu.

Prema prognozama, ove godine će Australija izvesti ukupno 818 miliona tona rude gvožđa.

Zbog prevelike ponude, predviđaju da će se glavni sastojak čelika oporavljati sporije od očekivanja. Ministarstvo je ranije predviđalo da će se cena u 2016 kretati u proseku oko 45 dolara za tonu, a u 2017. u proseku 55 dolara za tonu.

“I pored velikih promena cena, tržišni fundamenti nisu značajno promenjeni – tražnja raste sporo a tržište je dobro snabdeveno”, objavilo je ovo ministarstvo u poslednjem kvartalnom izveštaju.

ruda gvožđa grafikon

Foto: Kretanje cene rude gvožđa 2009 – 2016

Cena gvožđa će povećati projekciju državnog budžeta Australije za 1.5 milijardu dolara na 27.8 milijardu dolara.

Morgan Stanley je nedavno povećao prognozu za cenu gvožđa u 2016 za 17% na 46 dolara po toni i u 2017. za 13% na 42 dolara po toni.

Zalihe gvožđa su najveće od decembra 2014 godine. U kineskim lukama uskladišteno je 102.55 tona gvožđa.

Uprkos ravnoj tražnji, prognoze na svetskom nivou predviđaju rast od 0.9% i 4% u 2016 i 2017, respektivno.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Evropski problemi pritisnuli indekse na berzama azijsko-pacifičkog regiona
Next Ministar odbrane Srbije na Samitu NATO u Poljskoj

You might also like

Nekretnine 3 Comments

MIPIM: Nezaobilazno mesto u svetu nekretnina

MIPIM, mesto hodočašća svih koji nešto u Evropi i svetu znače, a bave se nekretninama, održava se dvadeset i sedmi put po redu.

Cene nafte u padu, prvi put za četiri dana

Cene nafte na međunarodnim tržištima u ponedeljak su pale, prvi put u četiri dana, zbog zabrinutosti da bi povećana američka proizvodnja mogla anulirati smanjenu proizvodnju u OPEC-u i drugim velikim

Evropske berze u haosu, indeksi pali preko 10 odsto

Investitori na berzama širom sveta rasprodaju akcije koje se smatraju rizičnim i traže utočište u onima koje se smatraju bezbednim, poput zlata, švajcarskog franka, jena, nakon što su Britanci izglasali

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply