Wall Street: Indeksi zabeležili skok

Wall Street: Indeksi zabeležili skok

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i uverenju ulagača da američka centralna banka neće ove godine povećati kamate.

Dow Jones ojačao je 78 bodova ili 0,44 odsto, na 17.918 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 odsto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 0,75 odsto, na 4.859 bodova.

Rast cena akcija zahvaljuje se uverenju ulagača da američki Fed neće u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

Juče objavljeni zapisnik s poslednje sednice Feda, održane pre referenduma u Britaniji 23. juna o izlasku iz Evropske unije, pokazuje i da su pre odluke o Brexitu zvaničnici centralne banke bili vrlo oprezni.

Založili su se da kamate ostanu nepromenjene dok se ne vidi kako će se razvijati situacija nakon britanskog referenduma. A s obzirom na poremećaje na finansijskim tržištima nakon odluke o Brexitu malo je verovatno, kažu analitičari, da će Fed u ovoj godini povećati kamate.

A zbog poremećaja na finansijskim tržištima splasnula je sklonost ulagača prema riziku, pa traže sigurnija utočišta za svoj kapital, kao što su zlato i državne obveznice, pa su prinosi na američke dugoročne obveznice pali na rekordno niske nivoe.

berze

“Na američka tržišta ulazi sveži novac jer se ulagači plaše posledica Brexita, pa traže ekonomiju koje stabilno raste i sigurnija utočišta za svoj kapital. A u sadašnjoj situaciju to su SAD”, kaže Nate Thooft iz fonda Manulife Asset Management.

A na stabilan rast najveće svetske ekonomije ukazuje i juče objavljeni podatak o najbržem rastu aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u poslednjih sedam meseci.

Podršku tržištu pružio je i rast cena nafte za više od 2 odsto, nakon dva dana pada. Zahvaljujući tome, juče je S&P indeks energetskog sektora ojačao 0,6 odsto, pa je bio među najvećim sektorskim dobitnicima.

Na evropskim bvrzama su cene akcija juče pale – treći dan zaredom. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,25 odsto, na 6.463 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo je 1,67 odsto, na 9.373 boda, a pariski CAC 1,88 odsto, na 4.085 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Apple zahteva niže cene od dobavljača
Next Azijske berze: Skok berzi, funta i dalje slaba

You might also like

Evro se bori sa nivoom 1,1 dolara, cene nafte porasle, zlato pojeftinilo

Spekulacije da bi Evropska centralna banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, spustila je cenu evra na najniži nivo prema dolaru u poslednje tri sedmice.

Wall Street: S&P 500 ojačao, Apple vredi 1.000 mlrd dolara

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući nastavku oporavka tehnološkog sektora, pri čemu je Apple postala prva kompanija u svetu s tržišnom vrednošću od 1.000 milijardi dolara.

Svetske berze 1Comments

Bolja zarada na pšenici nego američkim obveznicama

Prošle nedelje, prinosi na 10-godišnje i 30-godišnje američke obveznice dostigli su rekordno niske nivoe. Izvršni direktor i šef investicija u DoubleLine Capitalu Jeffrey Gundlach smatra da će pad prinosa postati

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply