Tony Verheijen: Bez hitnih rezova, EPS tempirana bomba

Tony Verheijen: Bez hitnih rezova, EPS tempirana bomba

Ukoliko vrlo brzo ne napravi radikalne rezove, Elektroprivreda Srbije ostaje tempirana bomba za srpsku privredu, kazao je šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Tony Verheijen.

Predstavnik Svetske banke navodi da zaposleni u EPS-u imaju najveće plate u državi, a pružaju “osrednju uslugu”.

On dodaje da u EPS-u ne sprečavaju krađu struje, koja je prema njihovoj računici, ravna 0,2 odsto vrednosti BDP.

Ove činjenice se previđaju u raspravi o reformi ovog državnog preduzeća, a pažnja javnosti se “uspešno preusmerava” na pitanje otpuštanja 1.000 zaposlenih.

Verheijen ocenjuje da će cena u slučaju da se ništa po ovom pitanju ne uradi biti “isuviše velika” i iznosila bi dve milijarde evra do 2019. godine, što je više od sadašnjeg duga Srbijagasa.

Ako ne smanji troškove, EPS će morati da podigne cene struje, dodaje šef Svetske banke u Beogradu.

S druge strane, ne snižavaju plate, već je naprotiv, prošle godine izdvojeno pet milijardi dinara više nego u 2015 godini.

Potrebno je pronaći najpovoljnije rešenje, a Verheijen navodi tri moguća scenarija:

  • povećanje struje uz smanjenje veličine preduzeća,
  • prilagođavanje veličine preduzeća i povećanje cena samo u visini inflacije
  • minimalno ili nikakvo smanjenje troškova za plate uz znatno povećanje cene struje.

To je opcija po kojoj bi potrošači u Srbiji platili cenu viška veoma dobro plaćenih radnika u EPS. Čini se da je upravo to ono što žele ljudi koji u tome imaju lični interes, zaključio je Verheijen.

Foto: crna.gora.me

Foto:
crna.gora.me

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić je nakon Verheijenove izjave kazao da više veruje Svetskoj banci nego Elektroprivredi Srbije, kada su u pitanju ocene o stanju u tom javnom preduzeću. “Ne mislim da je Svetska banka govorila da EPS loše posluje i da ništa nije urađeno u restrukturiranju tog preduzeća”, rekao je Vučić novinarima u Obrenovcu odgovarajući na pitanje kako komentariše ocene Svetske banke da je u zastoju restrukturiranje EPS-a.

Izvor: FoNet
Previous Kinezi ulažu u Šabac: Auto-put do Rume i međunarodna luka na Savi
Next Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja

You might also like

Kompanije

Proširenje skladišta Banatski Dvor iduće godine

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je posle razgovora u Moskvi s predsednikom Izvršnog odbora Gazproma Aleksejem Milerom izjavio da je obezbeđena sigurnost u snabdevanju gasom iz Rusije i da

Najvažnije vesti

Morgan Stanley: Kupite ove akcije posle Brexita

Akcije nekih američkih kompanija ostvariće dobre performanse zbog iznenađujućeg rezultata referenduma u Britaniji, piše u poruci klijentima Morgan Stanley.

Društvo

Nebojša Savić: Srbija se sve više približava najstabilnijim privredama u svetu

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić kaže da od 2013. više nije vest da je inflacija pod kontrolom, da su cene stabilne i da imamo monetarnu stabilnost i