Siniša Krneta: IPO mnogo bolji način finansiranja od kredita

Siniša Krneta: IPO mnogo bolji način finansiranja od kredita

Postoji mnogo povoljniji način dolaska do kapitala za finansiranje poslovanja od uzimanja kredita, čak i onih sa nultim kamatnim stopama, kaže za Novosti direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Iako su kamate na kredite vrlo niske, to je ipak dug za preduzeće koje treba da finansira svoj rast i razvoj. Dug mora da se vrati, a kompanije koje dobro posluju mogu da odaberu mnogo bolji način da finansiraju svoje poslovanje.

“Prodajom paketa novoizdatih ili postojećih akcija svoje kompanije na berzi, vlasnik ne gubi svoja prava upravljanja, pošto i dalje može da zadrži većinsko vlasništvo. A, novac koji na ovaj način dobija može da uloži u rast i razvoj”, kaže Krneta.

“Kada bi ovakav način finansiranja kompanija zaživeo u Srbiji, posledično bismo uvećali zaposlenost i privredni rast. A slobodni kapital, koji traži mogućnosti da bude oplođen, ostao bi u Srbiji”, objašnjava direktor Beogradske berze.

Inicijalna javna ponuda je model koji podrazumeva emisiju akcija kompanije i njihovo plasiranje na berzi. Na ovaj način preduzeće se transformiše u javno otvoreno akcionarsko društvo. Krneta kaže da je IPO model dobar za uspešna privatna, ali i za profitabilna preduzeća u državnom vlasništvu, kao što je Telekoma Srbije.

Telekomu Srbije potreban veliki novac

Najpovoljnije bi bilo da se država delimično odrekne vlasništva, i proda manjinski udeo.

Kao dobar primer za IPO Krneta navodi Telekom Srbije. Ovo telekomunikaciono preduzeće u državnom vlasništvu bi izlaskom na berzu moglo da prikuplja sredstva kojim bi finansira rast i razvoj.

Foto:www.kurir.rs

Foto:www.kurir.rs

“Naš Telekom Srbije već ima veoma jaku konkurenciju i potreban mu je veliki novac da bi mogao da igra tržišnu utakmicu i prati trendove tehnološkog razvoja”, navodi direktor Beogradske berze i dodaje da bi najpovoljnije bilo da se država delimično odrekne vlasništva, odnosno da proda manjinski deo, i na ovaj način pristupi “faznoj privatizaciji”.

“Ovo je sredinom sedamdesetih godina prepoznala i nemačka vlada u čijem stoprocentnom vlasništvu je bio Deutsche Telekom”.

Izvor: Novosti.rs
Previous Ambasadori EU potvrdili otvaranje poglavlja 23 i 24
Next Planinka kupuje sopstvene akcije po 25.000 dinara

You might also like

Trgovina 0 Comments

Privatne robne marke osvajaju tržišta, dostupnije od brendova

Artikli koji se proizvode pod imenom brenda nekog trgovinskog lanca – privatne ili trgovačke robne marke, jeftiniji su od sličnih brendiranih proizvoda i dostupni velikom broju potrošača.

Banke i finansije 0 Comments

Ovo su prosečne plate bankarskih službenika u Srbiji

Ako je suditi po web servisu infoplate.rs, ovo su trenutne zarade bankarskih službenika u Srbiji:

Društvo 0 Comments

Srbija: Rok za prijavu poreza na prihode veće od 2.285.064 dinara 15. maj

Građani koji imaju enormna primanja protresu se početkom godine kada se objave podaci za porez na dohodak, a drugi put 15. maja kada podnose prijavu za plaćanje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply