Siniša Krneta: IPO mnogo bolji način finansiranja od kredita

Siniša Krneta: IPO mnogo bolji način finansiranja od kredita

Postoji mnogo povoljniji način dolaska do kapitala za finansiranje poslovanja od uzimanja kredita, čak i onih sa nultim kamatnim stopama, kaže za Novosti direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Iako su kamate na kredite vrlo niske, to je ipak dug za preduzeće koje treba da finansira svoj rast i razvoj. Dug mora da se vrati, a kompanije koje dobro posluju mogu da odaberu mnogo bolji način da finansiraju svoje poslovanje.

“Prodajom paketa novoizdatih ili postojećih akcija svoje kompanije na berzi, vlasnik ne gubi svoja prava upravljanja, pošto i dalje može da zadrži većinsko vlasništvo. A, novac koji na ovaj način dobija može da uloži u rast i razvoj”, kaže Krneta.

“Kada bi ovakav način finansiranja kompanija zaživeo u Srbiji, posledično bismo uvećali zaposlenost i privredni rast. A slobodni kapital, koji traži mogućnosti da bude oplođen, ostao bi u Srbiji”, objašnjava direktor Beogradske berze.

Inicijalna javna ponuda je model koji podrazumeva emisiju akcija kompanije i njihovo plasiranje na berzi. Na ovaj način preduzeće se transformiše u javno otvoreno akcionarsko društvo. Krneta kaže da je IPO model dobar za uspešna privatna, ali i za profitabilna preduzeća u državnom vlasništvu, kao što je Telekoma Srbije.

Telekomu Srbije potreban veliki novac

Najpovoljnije bi bilo da se država delimično odrekne vlasništva, i proda manjinski udeo.

Kao dobar primer za IPO Krneta navodi Telekom Srbije. Ovo telekomunikaciono preduzeće u državnom vlasništvu bi izlaskom na berzu moglo da prikuplja sredstva kojim bi finansira rast i razvoj.

Foto:www.kurir.rs

Foto:www.kurir.rs

“Naš Telekom Srbije već ima veoma jaku konkurenciju i potreban mu je veliki novac da bi mogao da igra tržišnu utakmicu i prati trendove tehnološkog razvoja”, navodi direktor Beogradske berze i dodaje da bi najpovoljnije bilo da se država delimično odrekne vlasništva, odnosno da proda manjinski deo, i na ovaj način pristupi “faznoj privatizaciji”.

“Ovo je sredinom sedamdesetih godina prepoznala i nemačka vlada u čijem stoprocentnom vlasništvu je bio Deutsche Telekom”.

Izvor: Novosti.rs
Previous Ambasadori EU potvrdili otvaranje poglavlja 23 i 24
Next Planinka kupuje sopstvene akcije po 25.000 dinara

You might also like

Transport 0 Comments

Ford planira izgradnju dve fabrike u Meksiku

Američka automobilska kompanija Ford izgradiće dve nove fabrike u Meksiku, objavio je čelnik Fordovog ogranka, uprkos prošlomesečnoj objavi o odustajanju od postrojenja u regiji San Luis Potosi.

Snapchat izlazi na berzu tokom marta

Snap, vlasnik popularne aplikacije za razmenjivanje poruka Snapchat, u četvrtak je po prvi put objavio finansijske podatke o svom poslovanju, u sklopu priprema za inicijalnu ponudu akcija (IPO) na Wall Streetu,

Agrobiznis 0 Comments

Svetska organizacija za hranu i Žita Srbije potpisali sporazum o saradnji

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica “Žita Srbije” su, na osnovu ugovora o saradnji sa Evropskom bankom za

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply