NBS snizila referentnu kamatu na 4 odsto

NBS snizila referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije snizio je referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 4 odsto.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor NBS usvojio je i izmenu Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije, kojom je koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu dodatno smanjen sa ±1,75 odsto na ±1,50 odsto.

Izvršni odbor centralne banke ocenjuje da će ova odluka doprineti daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom tržištu kapitala, postepenom smanjenju raspona između prosečne repo stope ostvarene na repo aukcijama i referentne kamatne stope, kao i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.

Dodali su da će se niski inflatorni pritisci nastaviti i u narednom periodu, na šta ukazuju očekivanja tržišnih učesnika.

Centralna banka će zbog rasta neizvesnosti u međunarodnom okruženju, uključujući Brexit, voditi opreznu monetarnu politiku.

Izvršni odbor je konstatovao da, u postojećim okolnostima, smanjenje referentne kamatne stope na 4 odsto obezbeđuje vraćanje inflacije u granice cilja sledeće godine.

NBS je danas objavila Izveštaj o poslovanju i rezultatima rada, kao i Godišnji izveštaj o monetarnoj politici za 2015. godinu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. avgusta, objavio je Kabinet guvernera.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja
Next Kurdi na korak do države, Kirkuk preti otcepljenjem od Kurdistana

You might also like

Društvo 0 Comments

Aleksandar Vučić: Ubistvo Olivera Ivanovića je teroristički akt

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je ubistvo predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića teroristički akt i da će se država Srbija u

Agrobiznis 0 Comments

Koliko se zaista isplati proizvodnja lešnika u Srbiji?

Za lešnik je potrebno samo nešto novca, znanje i strpljenja. A opet, u Srbiji je proizvođača toliko malo da se 90 odsto lešnika uvozi.

Najvažnije vesti 0 Comments

Letnji red letenja na Aerodromu “Nikola Tesla” od sutra

Letnji red letenja na Aerodromu “Nikola Tesla” počeće da se primenjuje od sutra, 26. marta i trajaće do 28. oktobra.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply