NBS snizila referentnu kamatu na 4 odsto

NBS snizila referentnu kamatu na 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije snizio je referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, na 4 odsto.

Na današnjoj sednici, Izvršni odbor NBS usvojio je i izmenu Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije, kojom je koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu dodatno smanjen sa ±1,75 odsto na ±1,50 odsto.

Izvršni odbor centralne banke ocenjuje da će ova odluka doprineti daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom tržištu kapitala, postepenom smanjenju raspona između prosečne repo stope ostvarene na repo aukcijama i referentne kamatne stope, kao i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.

Dodali su da će se niski inflatorni pritisci nastaviti i u narednom periodu, na šta ukazuju očekivanja tržišnih učesnika.

Centralna banka će zbog rasta neizvesnosti u međunarodnom okruženju, uključujući Brexit, voditi opreznu monetarnu politiku.

Izvršni odbor je konstatovao da, u postojećim okolnostima, smanjenje referentne kamatne stope na 4 odsto obezbeđuje vraćanje inflacije u granice cilja sledeće godine.

NBS je danas objavila Izveštaj o poslovanju i rezultatima rada, kao i Godišnji izveštaj o monetarnoj politici za 2015. godinu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. avgusta, objavio je Kabinet guvernera.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Infostan demantovao da odustaje od starih potraživanja
Next Kurdi na korak do države, Kirkuk preti otcepljenjem od Kurdistana

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Luksemburg: Od naredne godine jači poreski propisi

Luksemburške vlasti su saopštile danas da će pooštriti propise koji se tiču korporativnog poreza, čime će otežati velikim korporacijama izbegavanje plaćanja poreza putem preusmeravanja sredstava u Luksemburg.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS i kineska centralna banka zaključile bilateralni svop aranžman

Narodna banka Kine i Narodna banka Srbije zaključile su juče bilateralni valutni svop aranžman kojim je omogućena razmena nacionalnih valuta Srbije i Kine, putem pojedinačnih svop transakcija između dve centralne

Kompanije 0 Comments

Loši zajmovi razlog nenaplativosti kredita u Srbiji

Oko 3,5 milijarde evra kredita nenaplativo je u Srbiji. Građani su redovniji u izmirivanju obaveza, dok najveći problem sa otplatom imaju preduzeća. Kako se problem rešava koji se uglavnom samo nagomilava već deceniju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply