Beogradska berza: Pad prometa, Belex15 oslabio 0,5%

Beogradska berza: Pad prometa, Belex15 oslabio 0,5%

Nakon jučerašnjeg velikog prometa, danas je registrovano ponovo skromno trgovanje. Ukupna realizacija iznosila je 7,2 miliona RSD (58,3 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 oslabio za pola procenta na 603,2 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je oslabio 1,1% na 8.156 RSD uz trgovanje vredno 2,4 miliona RSD.

Foto: elmemesser.ee

Foto: elmemesser.ee

Akcije ovog proizvođača i trgovca tehničkim gasovima oslabile su od početka godine 6,3% premda su krajem aprila bile nadomak nivoa od 11.000 RSD kada je kompanija najavila isplatu dividende od 1.801 RSD po akciji. Skupština akcionara je i usvojila ovu odluku, da bi se nakon isteka preseka za dividendu ova hartija stabilizovala na nivoima neznatno preko 8.000 RSD.

Naftna industrija Srbije (NIIS) je porasla pola procenta na 624 RSD uz skroman promet od 1,6 miliona RSD, dok se Energoprojekt holding (ENHL) blago pomerio na 1.202 RSD uz realizaciju od 1,3 miliona RSD.

Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je pao 0,1% na 901 RSD uz realizaciju od 0,4 miliona RSD, dok se Sojaprotein (SJPT) neznatno spustio na 701 RSD uz minorno trgovanje.

Posle jučeršanjeg velikog prometa, akcije Komercijalne banke (KMBN) su blago porasle na 1.404 RSD uz promet od pola miliona RSD, dok je Metalac (MTLC) oslabio 2,1% na 1.380 RSD uz trgovanje od 0,2 miliona RSD. Uz minornu realizaciju, Jedinstvo iz Sevojna (JESV) je palo 3,7% na 4.044 RSD, dok je pad nešto jačeg inteziteta registrovao Impol Seval (IMPL) koji se spustio na 1.633 RSD uz promet od 0,2 miliona RSD.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Austrijski VIG preuzima osiguravajuće kompanije AXA u Srbiji
Next Privredni sud usvojio plan reorganizacije za RTB Bor, otpisano oko milijardu evra duga

You might also like

Azijske berze porasle, cene nafte pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, najviše u tehnološkom sektoru, dok su cene nafte skliznule s najviših nivoa u tri i po godine.

Svetska proizvodnja čelika porasla 4 odsto

Globalna proizvodnja čelika u martu je porasla za 4 odsto zahvaljujući većoj proizvodnji u Kini, najvećem svetskom proizvođaču, nakon ukidanja zimskih ograničenja, te većoj američkoj proizvodnji nakon uvođenja uvoznih carina.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači oprezni, britanska funta stabilna

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu spremni reskirati dok ne bude poznat ishod referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply