Austrijski VIG preuzima osiguravajuće kompanije AXA u Srbiji

Austrijski VIG preuzima osiguravajuće kompanije AXA u Srbiji

Austrijska Vienna Insurance Group (VIG) preuzima osiguravajuće kompanije AXA koje posluju u Srbiji. Kupovina će povećati VIG-ov tržišni udeo na srpskom tržištu na oko 11.5 posto, navodi se na sajtu kompanije.

Ugovor o kupovini kompanija AXA Neživotno osiguranje a.d.o. Beograd i AXA Životno osiguranje a.d.o. Beograd (AXA Serbia) potpisan je juče, a te kompanije će biti preuzete nakon odobrenja nadleženih državnih institucija.

“Na osnovu pozitivnih ekonomskih pokazatelja za budućnost, VIG smatra Srbiju interesantnim tržištem za investiranje”, navodi se u saopštenju.

VIG u Srbiji planira da dostigne tržišno učešće od najmanje 10 procenata u kratkom vremenskom periodu.

S obzirom da AXA Srbija ima porfolio koji odgovara VIG-ovog core biznisu, akvizicija ove dve kompanije će omogućiti bečkoj kompaniji da “postigne ovaj cilj i ranije”, izjavila je generalna direktora VIG-a Elisabeth Stadler.

U 2015. godini dve AXA kompanije ostvarile su nešto više od 12 miliona evra premije, tržišno učešće od 1,8 procenata i imaju više od 106.000 klijenata. VIG na tržištu Srbije već posluje kroz kompaniju Wiener Städtische osiguranje, koja je u 2015. godini ostvarila više od 61,6 milliona evra premije, što je rast od sedam procenata u odnosu na prethodnu godinu i omogućilo je tržišno učešće toj kompaniji od 9,7 odsto na kraju 2015. godine.

Zajedno sa dve AXA kompanije, VIG je trenutno na četvrtoj poziciji na tržištu osiguranja u Srbiji.

VIG je vodeća osiguravajuća grupacija u Austriji, kao i Centralnoj i Istočnoj Evropi, koju čini oko 50 kompanija u 25 zemalja. Zapošljava oko 23.000 ljudi. Akcije VIG-a spadaju u korpu vodećeg indeksa ATX na Bečkoj berzi, dok su takođe listirane i na berzi u Pragu.

Izvor: Gdeinvestirati.com, Beta
Previous Kurdi na korak do države, Kirkuk preti otcepljenjem od Kurdistana
Next Beogradska berza: Pad prometa, Belex15 oslabio 0,5%

You might also like

Kompanije 0 Comments

MB Namenska i bugarski VMZ potpisali memorandum o saradnji

Predstavnici bugarske Vojne kompanije VMZ-Sopot i Fabrika namjenske proizvodnje “Milan Blagojević” iz Lučana potpisali su memorandum o dugoročnoj saradnji.

Banke i finansije 0 Comments

Dobit kompanije Softbank pala za 98 odsto

Japanska tehnološka kompanija Softbank grupa objavila je pad dobiti od 98 posto u periodu april-jun, zbog gubitaka proisteklih od ulaganja u kinesku Alibabu.

Najvažnije vesti 1Comments

Proverite stan koji kupujete, do 2010. u Srbiji prevareno 20.000 kupaca

Prema zvaničnim podacima, do 2010. godine o Srbiji je oko 20.000 ljudi bilo prevareno ili nije moglo da ostvari svoje pravo iz kupoprodajnog ugovora za stan, zbog čega su pravdu

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply