5 razloga zašto će evropska valuta jačati

5 razloga zašto će evropska valuta jačati

Postoji još mnoštvo razloga zašto će rasti cena evra, kažu u bankarskoj kompaniji HSBC.

Šef valutnih strategija u HSBC-u David Bloom i njegov tim kažu u izveštaju objavljenom u sredu da se ne bi trebalo kladiti protiv evra.

Kao i mnogi drugi na Wall Streetu, HSBC je snizio godišnju prognozu za par evro-dolar nakon glasanja, opravdavajući je smanjenjem izvoza iz evrozone u Britaniju i ohrabrenjem političkih partija na kontinentu, naročito onih u Francuskoj i Holandiji da naprave svoje referendume. Međutim, Bloom i njegov tim smatraju da je klađenje na dodatni pad evra zaludno, barem u periodu do kraja godine.

Dok je funta padala na niske nivoe koji nisu viđeni još od sredine osamdesetih godina, evro se pokazao prilično otpornim.

Od glasanja, evro je oslabio prema dolaru i porastao u odnosu na funtu i mnoge druge valute manjih partnera u trgovini u centralnoj i istočnoj Evropi.

Nakon referenduma održanog 23. juna, evro je ojačao više od 12 odsto u odnosu na funtu.

U Reutersovoj anketi, u kojoj je učestvovalo 70 ekonomista, prognoze za evro govore da će godinu završiti na 1.08 dolara, što je pad od skoro 3% sa 1.11, koliko je iznosio odnos kasno popodne u sredu.

1. Evrozona ima veliki suficit budžeta

“Ponekad, rezultati valute se svode na jednostavnu računicu”, kaže Bloom za MarketWatch.

Britanska funta je pogođena delimično zbog njenog ogromnog budžetskog deficita. Britanska ekonomija se oslanja na susretanje potreba za sredstvima i stranog kapitala. S druge strane, ekonomija evrozone ima budžetski suficit, što znači da je ukupna vrednost dobara, usluga i investicionog kapitala koja se uliva u njenu ekonomiju veća od one koja izlazi.

Bloom smatra da će tražnja stranih investitora za evrima verovatno dati potporu zajedničkoj valuti.

Razliku između budžeta Velike Britanije i evrozone možete videti na grafiku.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

2. Mala verovatnoća za recesiju u evrozoni

Nesigurnost zbog detalja i vremenskog trenutka Brexita će verovatno ograničiti poslovne investicije u evrozoni u godinama koje predstoje, ali ekonomski udarac neće biti toliko ozbiljan da pogura ekonomiju u recesiju.

HSBC je snizio prognozu rasta za 2017 na 1% sa 1.5% nakon glasanja, ali je zadržao iste prognoze za 2016. S druge strane, iz ove banke očekuju da će udarac po britansku ekonomiju biti znatno jači, što je ilustrovano na slici ispod.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

3. Domino efekat je prenaduvan

Talas evroskeptičnih partija širom Evropske unije je pozdravio glasanje na Brexitu i pozvao na slične referendume u svojim zemljama. Ovo bi moglo izazvati domino efekat, šireći slične referendume širom kontinenta.

Ali Bloom smatra da će političke partije koje su protiv evrozone ostati na ivici, a da će negativan sentiment oko Evropske unije biti manje intenzivan od očekivanja.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

4. Brexit bi mogao da ujedini evrozonu

Ako ništa drugo, odluka Britanije je podsticaj evropskim zvaničnicima da ostajanje u zajednici učine primamljivijom opcijom.

Tenzije između fiskalno konzervativnih severnih zemalja, naročito Nemačke, i finansijski uzdrmanih zemalja evrozone, koje su fiskalno darežljivije, ostaje akutno, smatraju ekonomisti HSBC-a.

Međutim, Brexit bi mogao da bude poziv za buđenje zvaničnicima obe strane da se ujedine i pronađu moguće rešenje. U HSBC-u ne navode šta bi ovo rešenje moglo da bude.

5. Trgovci ne trebaju da se klade protiv Fed-a

Jedan od najvažnijih razloga zašto se ne treba kladiti protiv evra je očekivanje da će Federalne rezerve sedeti na rukama do kraja godine.

Ovaj argument je dobio još jedno pojačanje u sredu, kada je Fed nagovestio da je porasla podrška da se kamatne stope zadrže na postojećem nivou.

Kao rezultat, razlika između kamatnih stopa u SAD i Nemačkoj se nije povećala, kao što se može videti na grafiku. Razlika u kamatnim stopama je ključni pokretač deviznog kursa. Kada se prinosi u jednoj zemlji kreću relativno u odnosu na prinose u drugoj zemlji, njihove valute će obično jačati u potpunoj saglasnosti, jer će privući investitore na veće povraćaje na uloženu investiciju.

Fed neće povećavati kamatne stope ove godine, kažu ekonomisti HSBC-a. Oni očekuju samo jedno povećanje u 2017. Od Evropske centralne banke očekuju da nastavi postojeći program monetarnog popuštanja. Ali bez većih stopa u SAD, malo je podsticaja za jačanje dolara.

Foto: Bloomberg

Foto: Bloomberg

Foto: Stojan Stamenković, N1

Foto: Stojan Stamenković, N1

Makroekonomista Stojan Stamenković je na predstavljanju najnovijeg biltena MAT-a savetovao građane da “promene navike zaduživanja” i okrenu se dinarima.

MAT: Slabiji ekonomski pokazatelji u maju, zadužujte se u dinarima

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Predsednik SANU: Prioriteti nove vlade trebaju biti izgradnja institucija, demografsko pitanje i etika rada
Next Ovo je najskuplja oglašena kuća u Kini

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi blago pali, Fed povećao kamate

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi blago pali u nestabilnom trgovanju nakon što je američka centralna banka, kao što se očekivalo, povećala ključne kamatne stope, a ulagači su oprezni i zbog

Berza

Azijske berze u porastu šesti dan, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak cene akcija porasle šesti dan zaredom, zahvaljujući bržem nego što se očekivalo rastu kineske ekonomije i uverenju ulagača da američki Fed neće žuriti sa zatezanjem monetarne politike.

Makroekonomija

Premijer Vučić u Belorusiji, potpisano više međudržavnih sporazuma

Prvog dana posete delegacije koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, predstavnici Srbije i Belorusije potpisali su više sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, zdravlja, turizma, sporta i odbrane.