Wall Street: Brexit ponovo zabrinjava ulagače

Wall Street: Brexit ponovo zabrinjava ulagače

Nakon snažnog rasta prošle nedelje, na Wall Streetu su u utorak cene akcija pale jer su ulagači ponovo zabrinuti zbog mogućih posledica izlaska Britanije iz Evropske unije.

Dow Jones oslabio je 108 bodova ili 0,61 odsto, na 17.840 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 odsto, na 2.088 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 odsto, na 4.822 boda.

Prošle su nedelje ti indeksi skočili više od 3 odsto, što je bio njihov najveći nedeljni skok u ovoj godini, i tako nadoknadili gotovo sve gubitke nastale neposredno nakon odluke Britanaca na referendumu 23. juna o napuštanju Unije.

Međutim, na početku ove nedelje ponovo su na površini izbili strahovi od posledica Brexita.

“Nakon iznenađujuće snažnog skoka cena akcija prošle nedelje, čini se da je sklonost prema rizičnijim investicijama ponovo pala. Ulagači se ne osećaju sigurno jer situacija nije sjajna, s obzirom na Brexit”, kaže Jeffrey Carbone, partner u firmi Cornerstone Financial Partners.

Prošlonedeljni rast cena akcija najviše se temeljio na nadi ulagača da će se američka centralna banka Fed zbog Brexita i poremećaja na tržištima suzdržati od povećanja kamata u ovoj godini, a da bi druge velike centralne banke mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku, što je britanska već i najavila.

I dok nastavak razdoblja rekordno niske cene novca pozitivno utiče na tržište akcija, bankarski je sektor pod pritiskom jer mu to ne odgovara.

berze

Juče su cene akcija u finansijskom sektoru prosečno pale 1,5 odsto, a četiri od pet najvećih gubitnika S&P 500 indeksa bile su akcije banaka. Predvodio je JPMorgan s padom cene za 2,8 odsto.

“Brexit predstavlja pritisak na ekonomsku aktivnost, a to je loše za banke. Uz to, niske kamatne stope ne odgovaraju bankama. Razlika između cene po kojoj uzimaju zajmove i plasiraju novac sve je manja”, objašnjava Brian Battle, direktor u firmi Performance Trust Capital Partners.

Ulagače su na oprez navele i naznake slabosti u nekim od najvećih svetskih ekonomija.

To je izazvalo pad cena nafte za više od 4 odsto jer je malo verovatno da bi uz usporavanje rasta globalne ekonomije potražnja za ′crnim zlatom′ mogla ojačati. A to znači da je malo verovatno da će se uskoro smanjiti jaz između prekomerne ponude i slabe potražnje.

Zbog pada cena nafte, juče su cene akcija u energetskom sektoru potonule 1,9 odsto. Isto toliko pao je i rudarski sektor, pod pritiskom pada cena sirovina.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i rast cena državnih obveznica, koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima. Zbog toga su, na primer, prinosi na američke obveznice skliznuli na rekordno niske nivoe.

Uz to, zbog slabosti globalne ekonomije i poremećaja na finansijskim tržištima nakon odluke o Brexitu, jasno je da su mali izgledi za rast zarada kompanija.

Stoga se ulagači plaše da će predstojeća sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija pokazati da se recesija zarada, koja traje od prošle godine, nastavlja, a to loše utiče na tržište akcija.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale – drugi dan zaredom. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 1,82 odsto, na 9.532 boda, a pariski CAC 1,69 odsto, na 4.163 boda. Londonski FTSE ojačao je 0,35 odsto, na 6.545 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Azijske berze: Indeksi pali, funta otišla ispod 1,30 dolara
Next Izrael gradi nova naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, SAD protiv izgradnje

You might also like

Oporavak cene nafte usled slabijeg dolara

Na današnjem trgovanju u Aziji cene nafte su blago porasle, nakon što su dan ranije pale više od dva odsto, a njihovom opravku je podršku pružio i slabiji dolar, iako se

Berza 1Comments

Akcionari razočarani dividendom Impol Sevala

Uprava kompanije Impol Seval odlučila je da najveći deo dobiti ne raspodeli, što je razočaralo akcionare.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dow Jones na novom rekordu, S&P 500 oslabi

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones indeks dostigao nov rekordni nivo, zahvaljujući rastu cena akcija u bankarskom i trgovačkom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq pali zbog pritiska

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply