UBS: Zlato je ušlo u novu fazu, ovo je tek početak

UBS: Zlato je ušlo u novu fazu, ovo je tek početak

Zlato će ostati popularna investicija sve do kraja godine, kaže UBS-ov strateg Joni Teves u poruci svojim klijentima.

Nakon što je UBS objavio da je rast cene zlata samo početak, cena ovog plemenitog metala se popela na dvogodišnji maksimum, na 1.371 dolara za uncu.

UBS banka je povećala godišnju prognozu za cenu zlata na 1340 za 2016. godinu, dok će u međuvremenu, cena zlata dodirivati granicu od 1400 dolara po unci.

Ključni razlozi iza ove odluke UBS banke su:

1. niske i negativne kamatne stope,
2. dolar je dostigao vrhunac prema evru
3. dugotrajni makroekonomski rizici

Oni očekuju da će mnogi investitori alocirati svoja sredstva u zlato. Zlato će privući nove investitore, i one koji su se držale podalje od zlata, smatraju u UBS banci, prenosi Bloomberg.

Foto: Investing.com

Foto: Investing.com

Strateško prebacivanje sredstava u zlato opravdavaju nižim prinosima i povećanom nesigurnošću zbog rezultata britanskog referenduma i očekivanja da će realne kamatne stope u SAD dodatno padati.

Dešavanja u Velikoj Britaniji su pomogla kristalisanju briga oko efektivnosti nekonvencionalih monetarnih politika, kao što su negativne kamatne stope. Sve ovo pravi okruženje u kojem investitorima zlato postaje vrlo atraktivno.

Ovo uverenje je u saglasnosti sa eksplozijom cena plemenitih metala od 23. juna. Cena je skočila oko 100 dolara po unci od glasanja, što iznosi oko 8.5%.

UBS-ovo predviđanje rasta cene zlata je samo još jedno u nizu predviđanja plemenitih metala nakon izglasavanja Britanije da napusti EU. Ipak, ovo je jedno od agresivnijih prognoza.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Mecafor ulaže 4 miliona evra u proizvodnju u Kikindi
Next Prodata Industrija obuće Beograd

You might also like

Najvažnije vesti

Objavljena lista poreskih dužnika među beogradskim preduzećima

Beogradska preduzeća su krajem prošle godine ukupno dugovala na ime poreza na imovinu, lokalne komunalne takse i naknade za korišćenje gradjevinskog zemljišta 14 milijardi dinara, a najveći dužnik od firmi

Svetske berze

Azijske berze porasle, dolar pod pritiskom

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle treći dan zaredom, zahvaljujući jačanju Wall Streeta, no ulagači su oprezni uoči objave podataka o inflaciji u SAD-u koji bi mogli odrediti dalji

Berza

Izvoz američke nafte na rekordnom nivou

Izvoz američke nafte dostigao je protekle sedmice rekordan nivo od 1,98 miliona barela dnevno, premašivši rekod postavljen nedelju dana ranije od 1,5 miliona barela dnevno.