Izrael gradi nova naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, SAD protiv izgradnje

Izrael gradi nova naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, SAD protiv izgradnje

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odobrio je izgradnju stotina novih domova u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, potvrdio je neimenovani izraelski zvaničnik.

To je odgovor na seriju smrtonosnih napada na jevrejske naseljenike prošle nedelje.

Zvaničkik je rekao da će se graditi u Male Adumimu kraj Jerusalima i u jevrejskim kvartovima Ramot, Gilo i Har Homa, a predvidjeno je takodje više od 600 domova u arapskim kvartovima istočnog dela Jerusalima.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kada je okupiran i pojas Gaze.

Palestinci nameravaju da tamo osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jeruslaimom kao glavnim gradom.

Izrael je taj deo Jerusalima anektirao što međunarodna zajednica nikad nije priznala. Ona takođe smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Prošle nedelje je jedan palestinski tinejdžer nožem ubio 13-godišnju izraelsku devojčicu u jevrejskom naselju Kirjat Arba kraj Hebrona. Naoružani Palestinaca pucao je potom iz prolazećeg vozila na izraelski automobil, ubivši jednog jevrejskog naseljenika i ranivši njegovu suprugu i dvoje dece.

To je iznenadna eskalacija u talasu nasilja koje traje još od oktobra i u kome je ubijeno 34 Izraelaca, dvoje američkih turista, jedan Eritrejac i jedan Sudanac i najmanje 214 Palestinaca, prema računici Frabs presa.

Izrael tvrdi da su većina bili napadači dok palestinska strana upozorava da Izrael koristi prekomernu silu da zaustavi napade.

SAD protiv izgradnje novih kuća

Američki State Department usprotivio se izgradnj novih kuća i stanova u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

“Izveštaji prema kojima Izrael planira izgraditi stotine novih domova izgledaju kao dio sistematskog procesa kojim se podrivaju napori za postizanje političkog dogovora s Palestincima”, saopštio je State Department.

saopštenje je dostavio portparol State Departmenta John Kirby, navodeći kako su najviši američki zvaničnici upoznati s planovima o gradnji novih stambenih jedinica.

“Ako je to tačno, to bi bili poslednji koraci u onome što izgleda kao da je sistematsko zauzimanje teritorija, širenja naselja i legalizacija procesa koji bitno podriva izglede za pronalaženje rešenja sa Palestincima”, rekao je Kirby.

Izvor:Agencije
Previous Wall Street: Brexit ponovo zabrinjava ulagače
Next Fiat će smanjiti proizvodnju ako se ne ulaže u infrastrukturu

You might also like

Geopolitika

Kurdi proglasili federalni region na severu Sirije

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je danas federalni region pod nazivom “Rožava – severna Sirija” u područjima pod njihovom kontrolom na severu Sirije, saopštio je kurdski zvaničnik.

Geopolitika

Putin u poseti Kini, Moskva pripremila više od 50 sporazuma

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je danas u zvaničnu posetu Kini, a na aerodromu u Pekingu dočekao ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

Geopolitika

Tramp: Savez SAD i Japana temelj regionalnog mira i stabilnosti

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u petak da je savez Sjedinjenih Država i Japana jedan od kamena temeljaca regionalnog mira i stabilnosti.