Italiji preti nova bankarska kriza

Italiji preti nova bankarska kriza

Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), koja se ponosi time što je nastarija banka na svetu, uskoro bi mogla da postane najnoviji problem Evrope, jer njeni “loši” dugovi mogu da prouzrokuju bankarsku krizu u Italiji i u evrozoni, ocenjuju analitičari.

Kao treća najveća banka u Italiji, BMPS je ove nedelje pretrpela velike gubitke na berzi, nakon što je Evropska centralna banka pozvala da sreže visok nivo nenaplativih kredita, prenosi agencija France press.

Akcije banke su u ponedeljak pale za 14 odsto, a juče za gotovo 20 odsto.

Međutim, nada da je rešenje možda na pomolu jutros je uticala na skok akcija banke za 14 odsto.

Ukupni bruto problematični krediti (NPL) ove banke od 46,9 milijardi evra su srž problema slabog bilansa stanja italijanskih banaka, koje su opterećene nenaplativim kreditima u vrednosti od 360 milijardi evra.

Situacija se, kako navodi AFP, dodatno pogoršala kada je Britanija donela iznenadnu odluku da izađe iz Evropske unije, što je smanjilo očekivanja u pogledu privrednog rasta i umanjilo sposobnost italijanskih banaka da se uhvate u koštac sa “planinom” duga.

Visok nivo nenaplativih kredita je, kako tvrde analitičari, otrov za ekonomiju, jer ograničava iznos sredstava koje banke mogu da pozajmljuju preduzećima, što koči privredni rast.

Potencijalno izbijanje bankarske krize u Italiji bi se, prema ocenama analitičara, moglo preliti i na evrozonu.

“Ovo ima potencijal da izađe van okvira Italije s obzirom na povezanost sistema. Ukoliko lideri EU ne mogu da reše probleme u italijanskom bankarskom sektoru, to bi moglo da prouzrokuje krizu u čitavom sektoru”, izjavio je glavni analitičar kompanije CMC Markets, Michael Hewson.

Foto:www.shutterstock.com

Foto:www.shutterstock.com

Analitičari: Zaboravite Brexit, italijanske banke su u problemu

Zaboravite Brext, tržišta u svetu opsednuta su problemima u kojima bi mogle da se nađu italijanske banke, prenosi portal Business Insider.

Kompanija JP Morgan ukazuje na niz naslova u kojima se italijanski bankarski sektor stavlja u negativni kontekst.

Giovanni Legorano iz Wall Street Journala strahuje da bi problemi u bankama mogli da izazovu i politčku nestabilnost. Ukratko, italijanske banke prepune su loših, nenaplativih kredita. Kako Legorano kaže čak 17 odsto kredita u bankama u Italiiji su problematični (NPL – non performing loans – NPL) što je mnogo više od pet odsto, nivoa na kome su bili u SAD kada su izazvali svetsku finansijsku krizu.

To je najvažnije pitanje italiijanskog bankarskog sektora, kaže analitičar Wall Street Journala i dodaje da je glavni uzorok taj što se banke u Italiji bave kreditiranjem stanovništva i privredniika umesto unosnijim aktivnostima, kao što su investiciono bankarstvo, trgovina, ili upravljanje kapitalom.

Kako prenosi Business Insider, sva ta pitanja nisu novost, prošle godine deonice Unikredit banke, jedine italijanske banke koja je važna na globalnom niovu, kao i banke Monte dei Paschi di Siena, najstarije banke na svetu, izgubile su čak 60 odsto vrednosti.

Izvor:Tanjug
Previous Rusi ubeđeni da će London ostati vodeći globalni finansijski centar
Next Evropske berze: Akcije banaka nikad niže, evro stabilan, zlato još skuplje

You might also like

Tema dana 0 Comments

Propala privatizacije Galenike, Ministarstvo privrede najavilo novi model

Komisija za sprovođenje strateškog partnerstva predložila je danas Vladi Srbije da se postupak privatizacije beogradske farmaceutske kompanije Galenika modelom strateškog partnerstva proglasi neuspešnim, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

Banke i finansije 0 Comments

UAE: Spajanjem dve banke stvorena najveća banka sa aktivom od 180 milijardi dolara

Prva banka Persijskog zaliva i Nacionalna banka Abu Dabija završile su spajanje, čime je stvoren najveći kreditor u Ujedinjenim Arapskim Emiratima sa imovinom od 180 milijardi dolara, koji će poslovati

Tema dana 0 Comments

Predstavljanje “Bele knjige” Saveta stranih investitora: Srbija napredovala ali …

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je najavio da će Vlada Srbije zajedno sa Savetom stranih investitora formirati nacionalni savet za konkurentnost, kako bi država bila privlačnija za investiranje.

1 Comment

Leave a Reply