Azijske berze: Indeksi pali, funta otišla ispod 1,30 dolara

Azijske berze: Indeksi pali, funta otišla ispod 1,30 dolara

Na azijskim su berzama u sredu cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše nestabilnosti u Evropskoj uniji, dok je kurs britanske funte prema dolaru potonuo na novu najniži nivo za više od 30 godina.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2,5 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Šangaju Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 2,1 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,7 odsto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu, kao i oštar pad kursa funte prema dolaru na novi najniži nivo od 1985. godine jer su ponovno na površinu izbila strahovanja od posledica izlaska Britanije iz Evropske unije.

Prošle nedelje su svetske berze snažno porasle, nadoknadivši veliki deo gubitaka nastalih neposredno nakon odluke o Brexitu na referendumu 23. juna, jer su se ulagači nadali novim podsticajnim merama centralnih banaka.

Američki Fed verovatno će zbog Brexita i poremećaja na finansijskim tržištima odustati od planiranog povećanja kamata u ovoj godini, dok bi ostale vodeće centralne banke u svetu, kao što su britanska, japanska i kineska, mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

No, analitičari upozoravaju da je prostor za manevar monetarnih vlasti sužen i da bi svaki novi korak mogao biti kontraproduktivan.

“Čini se da su finansijska tržišta prihvatila realnije stajalište o složenosti i nesigurnosti globalne političke scene i uticaja toga na ionako slabi ekonomski rast”, poručuju analitičari ANZ banke.

Loše na tržišta utiče i pad cena nafte jer se zbog usporavanja rasta globalne ekonomije očekuje pad potražnje za ‘crnim zlatom’, dok je proizvodnja i dalje vrlo visoka.

Nakon što je juče potonula 5 odsto, jutros je na londonskom tržištu cena barela pala daljih 30-ak centi, na 47,55 dolara. I na američkom je tržištu barel pojeftinio daljnjih 30-ak centi, na 46,20 dolara.

A na valutnim je tržištima britanska funta oštro pala nakon što je juče britanska centralna banka morala ubrizgati nova sredstva kako bi podržala kreditiranje tamošnjih banaka.

Foto: getty

Foto: getty

Juče se u ovo doba kurs funte kretao oko 1,3250 dolara, da bi jutros prvo pao ispod nivoa podrške od 1,30, a potom i 1,2950 dolara te pao na samo 1,2798 dolara, novu najniži nivo od 1985. godine.

Zbog političke nesigurnosti u EU nakon odluke o Brexitu, kurs evra pao je jutros na 1,1050 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1130 dolara.

Pritisak na evro posledica je i problema u italijanskom bankarskom sektoru, koji je pod snažnim pritiskom loših kredita, a to ugrožava finansijske temelje treće po veličini ekonomije evrozone.

“Italija je suočena s ozbiljnom krizom, a pokretač toga mogla bi biti bankarska kriza”, kaže Francesco Galietti, direktor konsultantske firme Policy Sonar.

I dok je prema funti i evru ojačala, američka je valuta prema japanskoj oštro pala, pa je njen kurs skliznuo na 100,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 102,15 jena.

Dileri kažu da današnje velike oscilacije kurseva nisu posledica samo jednog uzroka nego nagomilanih negativnih faktora.

I dok je u fokusu tržišta britanska funta, Peking je jutros iskoristio priliku i dopustio pad kursa juana prema dolaru na najniži nivo od 2010. godine, nastojeći na taj način povećati konkurentnost kineskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kina uvodi zabranu korišćenja društvenih mreža kao izvor vesti
Next Wall Street: Brexit ponovo zabrinjava ulagače

You might also like

Wall Street: Indeksi gotovo nepromenjeni, Amazon uzdrmao sektor trgovine

Na Wall Streetu su u petak indeksi ostali gotovo nepromenjeni, iako je vest o Amazonovoj kovini trgovinskog lanca Whole Foods uzdrmala trgovački sektor.

Beogradska berza: Slaba investiciona aktivnost, NIS najprometniji

Prvi trgovački dan u sedmici na Beogradskoj berzi protekao je uz veoma slabu investicionu aktivnost što je bilo očekivano s obzirom da je većina svetskih tržišta zatvorena zbog praznika.

Beogradska berza: Tržišta u blagom uzletu

Današnji trgovački dan doneo je lagani rast tržišta, uz dominaciju u trgovanju akcija Komercijalne banke (KMBN). Ukupan promet iznosio je 22,8 miliona RSD (0,19 miliona EUR), dok je indeks Belex15

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply