Prvi put u svetu više od milion električnih automobila

Prvi put u svetu više od milion električnih automobila

Godina 2015. je bila prekretnica za električne automobile, jer je njihov ukupan broj u svetu prvi put premašio milion.

Krajem prošle godine bilo je 1,26 miliona električnih automobila, nedavno je izračunala Međunarodna agencija za energiju (IEA). Uspeh je važan jer odražava zajedničke napore proizvođača koji tržište “zasipaju” tehnološkim novostima i država koje nove tehnologije podržavaju s različitim oblicima subvencija. U 2014. postojala je samo polovina sadašnjih električnih automobila, a još 2005. godine broj se merio u stotinama, i bili su (samo) stvar entuzijasta. Električna vozila svih vrsta su za mnoge prvi izbor kad je u pitanju održivi transportni sistem budućnosti. Ona odgovaraju na potrebe sve više ljudi za sve vrste transporta, ali su takođe energetski i ekološki učinkovita. To znači da bi budući automobili trebali imati bolju energetsku učinkovitost, pre svega koristiti energiju koja okolinu ne opterećuje efektom staklene bašte.

Danas je proces otišao tako daleko, da je povećanje upotrebe električnih vozila (posebno putničkih vozila kao i bicikala i teretnih vozila) uključeno u sve modele, s kojima se žele postići tzv ciljevi održivosti. Udruženje EVI, koji povezuje 16 zemalja, najaktivnije u ovom području, na primer, očekuje da će ukupna “flota” električnih vozila do 2020. godine doseći 20 miliona.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Kompanija Efko razmatra preseljenje u Srbiju
Next Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

You might also like

Najvažnije vesti

Otvoren stečajni postupak nad kompanijom “Diners Club International Beograd”

Privredni sud u Beogradu doneo je rešenje o otvaranju postupka stečaja nad preduzećem za pružanje finansijskih usluga “Diners Club International Beograd”.

Kompanije

Saudijska Arabija ukinula Qatar Airways-u dozvolu za rad

Saudijska Arabija ukinula je danas dozvolu za rad Qatar Airways-u i zatražila od tog katarskog avioprevoznika da zatvori svoju kancelariju u Rijadu u roku od 48 sati, izvestili su državni

Banke i finansije

Srbija: Banke naplaćuju ležarinu za nepotrošene čekove

Bankarski sektor u Srbiji prošle godine je imao rekordnu dobit od provizija i naknada i po tom su osnovu zaradili više od 25,9 milijardi dinara.