MAT: Slabiji ekonomski pokazatelji u maju, zadužujte se u dinarima

MAT: Slabiji ekonomski pokazatelji u maju, zadužujte se u dinarima

Lošiji ekonomski pokazatelji u maju, pad industrijske proizvodnje i promet trgovine, stagnacija plata – slika srpske privrede u maju, objavljeno je u najnovijem biltenu Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

Ostaje pitanje Fijata i Železare, dok Brexit još nije ostavio traga na našu ekonomiju.

Stamenković je, posle Brexita, poručio građanima Srbije da menjaju navike zaduživanja i da to čine u dinarima.

Stamenković: Fiskalni savet da navede izvor podataka

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da Elektroprivreda Srbije jeste jedan od strukturnih problema, ali nije problem povećanje zarada o čemu je govorio Fiskalni savet.

Foto: Stojan Stamenković, N1

Foto: Stojan Stamenković, N1

“Fiskalni savet je ocenio da je EPS pojeo povećanje cene struje iz 2015. kroz povećanje zarada, a mi smo u našoj analizi dali da to nije tačno”, rekao je Stamenković na predstavljanju novog broja MAT-a.

Ako se gleda samo statistika zarada, iznos mase zarada u 2014. i 2015. je bio podjednak, a čak je u 2015. formalno zabeležen pad za 0,1 odsto, navodi Stamenković.

“To povećanje koje su negde zapazili je na bazi završnih računa i sadrži i druge stavke, poput privremenih poslova, naknada za službeni put i naročito za smeštaj i ishranu za boravak ekipa na terenu. Imali smo nepogode, kao što znate”, objasnio je Stamenković i pozvao Fiskalni savet da kad sledeći put iznosi podatke – navede i izvor.

Nikolić: Deficit budžeta više nije problem

U odnosu na pokazatelje na koje smo navikli prethodnih par meseci, međugodišnja industrijska proizvodnja je redukovana na niže, izvoz raste, ali sporije od uvoza, dok zarade stagniraju, izjavio je ekonomista Ivan Nikolić.

Foto: Ivan Nikolić

Foto: Ivan Nikolić

Kako je predočio, s druge strane, makroekonomska stabilnost je u maju dodatno utvrđena, jer je inflacija ostala veoma niska 0,1 odsto mesečno, odnosno 0,7 na godišnjem nivou.

U budžetu beležimo suficit, tako da se čini da smo gotovo zaboravili na inflaciju kao problem i sad se čini da se isto dešava sa budžetom, jer iz meseca u mesec stižu dobre vesti fiskalne konsolidacije i u maju deficit je smanjen za period januar-maj, na samo 11 milijardi dinara, što je za 9 odsto više od planiranog za celu 2016, izjavio je Nikolić i zaključio da deficit budžeta više nije problem.

On je ukazao da Brexit nema većeg uticaja na Srbiju i njen javni dug, jer nema veze sa funtom. Posle Brexita nema velikih promena na globalnom međuvalutnom odnosu, niti se promenila vrednost dolara i evra, u kojima je javni dug Srbije.

Kako je ukazao, čak je NBS posle britanskog referenduma tri puta kupovala devize na međunarodnom tržištu.

Problem Fiata: Neverovatno da autoput do Kragujevca nije prioritet

Ekonomista Stojan Stamenković ukazao je da je u izvozu Srbije, koji je ove godine rastao 10,5 odsto, a u maju za samo 4 odsto, Fiat i dalje najvažniji, ali da neprekidno pada i da ne ohrabruje vest da je ukinuta 3. smena u fabrici u Kragujevcu.

Foto: fcaspace.com

Foto: fcaspace.com

U junu rezultat je da se planski smanjuje proizvodnja, ukidanjem smene i otpušta trećina radnika.

On je ocenio neverovatnim da Ministarstvo privrede za probleme Fiata sazna iz medija, a potom poručuje da će učiniti sve da fabrika u Kragujevcu nastavi da radi u istom kapacitetu, ali ne kažu da li onom iz iz 2013. ili sadašnjem?

Stamenković je podsetio da je premijer Aleksandar Vučić posle razgovora u centrali italijanske kompanije u Torinu objavio da će Fiat ostati u Srbiji, ali da nije mogao da govori o detaljima.

Ono što se postavlja kao pitanje da li je perspektiva da se za dve godine još jedna smena u Kragujevcu ukine, naveo je on i istakao da je neverovatno da autoput do Kragujevca nije prioritet, iako se najavljuje da će biti gotov krajem 2018. godine.

Rezerve prema Železari

Stamenković je dodao i da je u pogledu prodaje Železare Smederevo kineskom Hestilu bio optimista, ali da sad ima rezerve.

Kad je bila velika parada oko potpisivanja ugovora, bio sam veliki optimista, sad ne mogu da kažem da sam postao pesimista, ali imam izvesne rezerve kako će to ići dok ne vidim račun, da Železara povećava proizvodnju i izvoz, rekao je on.

Nije mogao da komentariše oprečne izjave bivšeg menadžmenta Petera Kamaraša i optužbe koje su se pojavile na njihov račun.

Izvor: Agencije
Previous Zvanična podrška Hrvatske za otvaranje poglavlja 23
Next Steenova hronika: Na brzom smo prolazu, ali svi stižemo tačno na vreme

You might also like

Društvo 0 Comments

Konferencija za medije Donala Trampa: Biću najveći stvaralac radnih mesta kojeg je Bog stvorio

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp održao je danas prvu konferenciju za medije na kojoj su glavne teme bile: nacionalna bezbednost, odnosi sa Rusijom i povlačenje iz sopstvenog biznisa.

Najvažnije vesti 5 Comments

City Expert: Danas je sve na par klikova, zašto ne i iznajmljivanje nekretnine

Preduzetnici su zavisnici od adrenalina koji investiraju svoje vreme i sve resurse kako bi ostvarili cilj. U intervjuu za Gdeinvestirati o tržištu nekretnina, počecima u biznisu, uspehu projekta “na par

Najvažnije vesti 1Comments

Svetske berze: Bazni metali u središtu pažnje, bakar na najvišem nivou u poslednjih 20 meseci

Cene bakra su porasle na najviši nivo u poslednjih 20 meseci nakon što je kompanija BHP Billiton objavila da će zbog štrajka radnika biti zaustavljena proizvodnja u njezinom najvećem rudniku

1 Comment

Leave a Reply