Kina osudila “provokativne akcije” japanskih vojnih aviona

Kina osudila “provokativne akcije” japanskih vojnih aviona

Kina je oštro osudila Japan zbog incidenta iznad Istočnog kineskog mora, koji se dogodio 17. juna, u kom su učestvovala po dva vojna aviona iz obe zemlje.

Ministarstvo odbrane Kine objavilo je saopštenje u kom optužuje dva japanska borbena aviona za preduzimanje provokativnih akcija pri velikim brzinama, u blizini dva kineska borbena aviona, koja su patrolirala iznad Istočnog kineskog mora, prenosi CRI.

U saopštenju nije navedeno mesto incidenta.

Prema ovom saopštenju, japanski avioni radarski su obeležili kineske avione, ugrozivši bezbednost svih pilota i ugrožavajući mir i stabilnost u regionu.

Vojne vežbe u u Južnom kineskom moru

KinaKina će održati vojne vežbe u Južnom kineskom moru pre odluke Stalnog arbitražnog suda o pomorskom sporu između Filipina i Kine o toj strateškoj zoni.

Vežbe su predviđene od 5. do 11. jula i prolazak brodova neće biti dozvoljen, navodi se u saopštenju Pekinga.

Stalni arbitražni sud sa sedištem u Hagu trebalo bi 12. jula da donese konačnu odluku o teritorijalnom sporu između Pekinga i Manile o Južnom kineskom moru.

Peking smatra da je celokupno Južno kinesko more deo kineske teritorije, ali delove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje veštačkih ostrva, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

Izvor:Agencije
Previous Akcionari Londonske berze odobrili spajanje sa berzom u Frankfurtu, uprkos Brexitu
Next Kompanija Efko razmatra preseljenje u Srbiju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Izaslanik UN: Kakvo je to primirje kad na svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac a na svakih 13 minuta je jedan ranjen

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura je rekao da obnovljeni oružani sukobi u Siriji ozbiljno ugrožavaju mirovne pregovore i krhko primirje.

Geopolitika 0 Comments

“Specijalni status” za veliku Britaniju u Evropskoj uniji

Nemački ministar za evropska pitanja Michael Roth izjavio je danas da postoji mogućnost da Britanija dobije “specijalni status” u odnosima sa Evropskom unijom, uz napomenu da London treba da počne

Geopolitika 0 Comments

Turska otvorila vojnu bazu sa 3.000 vojnika u Kataru

Vojna baza u Kataru postala je operativna, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu prilikom potpisivanja sporazuma o vojnoj saradnji s tom zemljom, preneli su lokalni mediji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply