Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, pad indeksa

Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, pad indeksa

Jedan od najslabijih trgovačkih dana u tekućoj godini ostao je za nama. Ukupan promet iznosio je mizernih 3,4 miliona RSD (27,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,2% na 609,2 poena.

Najprometnije akcije na tržištu i jedine hartije sa osetnijom realizacijom bile su  kompanije Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 1,4 miliona RSD po prosečnoj ceni od 620 RSD što je 0,2% niže u odnosu na juče. Na ovom nivou ostala je nezadovoljena tražnja za NIS-ovim akcijama pa je nizak promet bio posledica oskudne ponude.

Energoprojekt holding (ENHL) se zadržao na nivou od 1.200 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) pao 0,8% na 897 RSD uz minorno trgovanje. Takođe uz skromnu realizaciju, Metalac (MTLC) se zadržao na nivou od 1.410 RSD, a ova kompanija je i zvanično obavestila investicionu javnost da je prošle nedelje bila kupac skoro 3,5% sopstvenih akcija.

Kuršumlijska Planinka (PLNN) se zadržala na nivou od 27.200 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok su prioritetne akcije niškog Philip Morrisa (DINNPB) blago porasle na 2.001 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD. Ova kompanija je nedavno vlasnicima ovih hartija isplatila bruto dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 206,3 RSD po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 10,3%.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Vijetnam preuzeo udeo na EU tržištu od drugih azijskih država
Next Značajno povećan broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze u plusu, rast akcija bankarskog sektora

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, nakon jučerašnjeg pada i poruka američke centralne banke.

Evropske berze: Oprez na berzi na kraju dobre nedelje

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija od početka nedelje.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Skok indeksa podstaknut finansijskim sektorom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle, ponajviše u finansijskom sektoru, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply