Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, pad indeksa

Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, pad indeksa

Jedan od najslabijih trgovačkih dana u tekućoj godini ostao je za nama. Ukupan promet iznosio je mizernih 3,4 miliona RSD (27,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,2% na 609,2 poena.

Najprometnije akcije na tržištu i jedine hartije sa osetnijom realizacijom bile su  kompanije Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je zabeležila promet od 1,4 miliona RSD po prosečnoj ceni od 620 RSD što je 0,2% niže u odnosu na juče. Na ovom nivou ostala je nezadovoljena tražnja za NIS-ovim akcijama pa je nizak promet bio posledica oskudne ponude.

Energoprojekt holding (ENHL) se zadržao na nivou od 1.200 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) pao 0,8% na 897 RSD uz minorno trgovanje. Takođe uz skromnu realizaciju, Metalac (MTLC) se zadržao na nivou od 1.410 RSD, a ova kompanija je i zvanično obavestila investicionu javnost da je prošle nedelje bila kupac skoro 3,5% sopstvenih akcija.

Kuršumlijska Planinka (PLNN) se zadržala na nivou od 27.200 RSD uz promet od 0,4 miliona RSD, dok su prioritetne akcije niškog Philip Morrisa (DINNPB) blago porasle na 2.001 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD. Ova kompanija je nedavno vlasnicima ovih hartija isplatila bruto dividendu iz prošlogodišnje dobiti od 206,3 RSD po akciji što na trenutnoj ceni daje dividendni prinos od 10,3%.

Danas nije bilo trgovanja državnim dužničkim papirima.

Izvor: Wisebroker.rs
Previous Vijetnam preuzeo udeo na EU tržištu od drugih azijskih država
Next Značajno povećan broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

You might also like

Azijske berze: Dolar stabilan prema evru

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer nema vesti koje bi podstakle tržište i jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči sastanka američkog i kineskog predsednika kasnije

Dinar oslabio, danas 123,27 dinara za jedan evro

Dinar je oslabio 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,2692 dinara za jedan evro.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze na najvišim nivoima u poslednja tri meseca, cena nafte porasla blizu 44 dolara

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su dosegle najviše nivoe u poslednja tri meseca podržane dobrim makroekonomskim i korporativnim podacima kao i rastom cena nafte.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply