Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

Azijske berze: Funta oslabila, berze pale

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija pale, nakon što su pet dana neprestano rasle zahvaljujući nadi ulagača da će centralne banke uvesti nove podsticajne mere kako bi se prevladao šok od Brexita.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u minusu oko 0,7 odsto, dok su cene akcija u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,4 i 0,8 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru i Šangaju blago su porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio u minusu 0,7 odsto.

Azijskim ulagačima nedostaje usmerenje s Wall Streeta, gde se juče zbog praznika nije radilo. Na evropskim je berzama juče prekinut četvorodnevni rast cena akcija. FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih akcija skliznuo je 0,6 odsto.

Pritom su najviše, 3,7 odsto, pale cene akcija italijanskih banaka, opterećenih lošim kreditima, jer je tamošnja vlada poručila da ne planira ubrizgavati javni novac u banke.

Loše na tržišta utiče i pad cena nafte nakon što su analitičari poručili da očekuju pad potražnje za ′crnim zlatom′ zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.

Jutros je na londonskom tržištu cena barela pala 0,7 odsto, na 49,75 dolara, dok je američkom tržištu barel pojeftinio 1,2 odsto, na 48,40 dolara.

Poslednjih je dana tržište podržavala nada ulagača u nastavak razdoblja rekordno niske cene novca jer veruju da američki Fed ove godine zbog Brexita neće povećati kamatne stope, a da će ostale vodeće centralne banke u svetu, kao što su britanska, japanska i kineska, dodatno olabaviti monetarnu politiku u drugom delu godine.

Foto: getty

Foto: getty

No, ta su očekivanja već ugrađena u tržište i ne mogu, kažu analitičari, podržavati dalji značajniji rast cena.

S druge strane, tržišta podržava rast cena metala, što pozitivno utiče na akcije u rudarskom sektoru. Juče su cene bakra i aluminijuma dostigle najviši nivo u dva meseca.

“Cene nekih sirovina rastu, iako nema nikakvih naznaka poboljšanja potražnje. Čini se da je uspon tih cena podržan nadom ulagača u dodatne podsticajne monetarne mere”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

A na valutnim je tržištima britanska funta pod pritiskom jer se očekuje labavljenje monetarne politike britanske centralne banke.

Kurs funte kreće se jutros oko 1,3250 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3290 dolara. Tako je ponove lagano krenuo prema 1,3122 dolara, najnižem nivou od 1985. godine, na koju je skliznuo neposredno nakon odluke o Brexitu.

Cena evra prema američkoj valuti oslabila je 0,2 odsto, na 1,1130 dolara.

I dok je prema evru ojačala, američka je valuta prema japanskoj oslabila, pa je njen kurs skliznuo na 102,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 102,60 jena.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Prvi put u svetu više od milion električnih automobila
Next Najbolje zemlje za karijeru

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi pali, čekaju se odluke Feda i BoJ-a

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija pale, dok je dolar oslabio jer su ulagači oprezni uoči sednica čelnika američke i japanske centralne banke.

Evropske berze nadoknađuju gubitke

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, nakon pada dan pre, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i najavama preuzimanja.

Azijske berze pale, veće kamate u Kini

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, najviše u Kini jer je tamošnja centralna banka neočekivano povećala kratkoročne kamatne stope.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply