Akcionari Londonske berze odobrili spajanje sa berzom u Frankfurtu, uprkos Brexitu

Akcionari Londonske berze odobrili spajanje sa berzom u Frankfurtu, uprkos Brexitu

Akcionari Londonske berze (LSE) odobrili su u ponedeljak planirano spajanje s Nemačkom berzom (Deutsche Boerse), iako je glasanje na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU doveo u pitanje kako će dogovor biti sproveden.

Dve berze ranije ove godine su dogovorile spajanje vredno 24 milijarde evra.

Predsednik LSE-a Donald Brydon zahvalio je akcionarima na “snažnoj podršci”, pošto je juče 98,9 odsto njih glasalo za spajanje.

LSE je saopštila da će dogovor o spajanju s Nemačkom berzom svakako doneti zaradu akcionarima.

Odluka o izlasku Velike Britanije iz EU dovodi u pitanje dogovor, pošto su nemački regulatori prošle nedelje saopštili da sedište nove kompanije možda neće biti u London kako je planirano.

Kompanije Londonska berza i Nemačka berza su posle referenduma o Brexitu saopštile da rezultat glasanja ne utiče na “uverljive razloge za spajanje”.

Šef Nemačke berze Joachim Faber je rekao da je odluka na referendumu još više istakla značaj za održanje i jačanje veza Velike Britanije i Evrope.

Akcionari Nemačke berze bi trebalo da glasaju o dogovoru o spajanju 12. jula, a kompanije se nadaju da će zaključiti ugovor početkom 2017. godine.

Londonska berza i Nemačka berza, koja je vlasnik berze u Frankfurtu, krajem februara su objavili da su u pregovorima o spajanju, što je treći put od 2000. da dve velike evropske berze razmatraju spajanje.

Londonsku berzu razmatrala je da kupi i kompanija InternationalExchange, vlasnik Njujorške berze.

Izvor:Beta

Previous Australija: Centralna banka zadržala postojeću referentnu kamatu, dolar ojačao
Next Kina osudila "provokativne akcije" japanskih vojnih aviona

You might also like

Kompanije

Telekom Srbija smanjuje dividendu

Nadzorni odbor državne telekomunikacione kompanije, Telekom Srbija, sazvao je redovnu skupštini akcionara za 28. jun, dok je kao dan akcionara utvrđen 18. jun tekuće godine.

Najvažnije vesti

Srbija: Rok za prijavu poreza na prihode veće od 2.285.064 dinara 15. maj

Građani koji imaju enormna primanja protresu se početkom godine kada se objave podaci za porez na dohodak, a drugi put 15. maja kada podnose prijavu za plaćanje.

Berza

Svetske berze: Akcije na Wall Streetu i evropskim berzama dostigle rekordne nivoe

Na svetskim berzama cene akcija su prošle nedelje porasle, pri čemu su na Wall Streetu i nekim evropskim tržištima dostigle rekordne nivoe, što se zahvaljuje naznakama jačanja globalne ekonomije.