Uzgajanje povrća: Najjednostavnija zelena salata, najveća zarada na paradajzu i paprici

Uzgajanje povrća: Najjednostavnija zelena salata, najveća zarada na paradajzu i paprici

Poljoprivrednici kažu da se isplati podići plastenik, i napraviti plan sadnje. Najveću zaradu donose paradajz i paprika, dok je najjednostavnije uzgajanje povrća – zelena salata.

Ko ima nešto zemlje, može da se okuša sa uzgajanjem povrća za ličnu upotrebu, a naredne godine već može da organizuje i prodaju.

Poznavaoci kažu da se najviše isplati izgradnja plastenika, jer nudi bogatiju proizvodnju, a ulaganje nije veliko.

Pre početka radova potrebno je ispitati zemlji i utvrditi koje povrće će najbolje uspevati u bašti. Osim toga, treba imati u vidu da mala proizvodnja stvara svakodnevne obaveze.

Najjednostavnija za gajenje i prodaju je zelena salata

Foto: facebook

Foto: facebook

Prvo i najvažnije je napraviti dobar plan i sistem. Poljoprivrednik Vladimir Radišić kaže da se prvo seju blitva, spanać, rukola, mirođija, zelena salata i mladi luk srebrnac koji se prvi i beru. Kada se to ubere na istom mestu se posade, recimo, rotkvice. Sada su mnoga semena unapređena i mogu da rađaju tokom čitave godine, ali je važno brati i prodavati ono što se traži.

Najjednostavnija za gajenje i prodaju je zelena salata koja može da se seje nekoliko puta tokom godine i uvek može da se proda, jer je tražena. Tražene su i tikvice i krastavac, kao i blitva i paradajz. Najveća prednost blitve je to što svakodnevno mogu da se seku listovi, vezuju u snopove i prodaju. To što se ne proda može da se zamrzne i prodaje tokom zime.

Menjati sadržaj bašte

Još isplativiji je plastenik sa duplom folijom i konstrukcijom, jer je najveća zarada u paradajzu i paprici. Deo se odvoji za seme i sve ostalo se prodaje. Ovaj poljoprivrednik objašnjava da su ulaganja na početku mala, jer “povrće može da se gaji i na otvorenoj njivi”.

“Važno je imati plan i neprestano menjati sadržaj bašte. U jesen moraju da stasaju kupus i bundeve, a o tome treba razmišljati još u junu.”

Veoma su važni priprema i zimski rad, kako bi se povrće pojavilo i ponudilo kupcima pre nego što stigne na kvantaš. Zbog toga je najbolje početi sa malim brojem poveća i polako uvoditi nove vrste. Recimo, dovoljno je imati začinsku baštu, salatu i rukolu ili odabrati povrće kojeg nema dovoljno na tržištu, poput kelja ili ukrasnih tikvica. Rukola je jedna od najisplativijih biljaka, jer se seje jednom i rađa tri godine, a izuzetno je tražena za salatu i skuplja je salate puterice i blitve.

Izvor: Novosti.rs
Previous Makroekonomski rizici u senci Brexita
Next Velika Britanija namerava smanjiti porez na dobit preduzeća ispod 15 odsto

You might also like

Agrobiznis 12 Comments

Poljoprivrednicima u nerazvijenim područjima Srbije 10.000 evra za pokretanje i proširivanje biznisa

Mladi poljoprivrednici u nerazvijenim područjima Srbije naredne godine će moći da dobiju iz budžeta start up kredite za pokretanje i proširivanje biznisa od 10.000 evra, rekao je danas savetnik ministra

Mostarska startup kompanija traži investitore za proizvodnju pametnog priveska

Mostarska startup kompanija Amplius Electronics pokrenula je crowdfunding kampanju kojom namerava da prikupi novčana sredstva za izradu Rubico pametnog priveska. 

Preduzetništvo 0 Comments

Objavljen konkurs za dodelu subvencija za razvoj tradicionalnih zanata

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije je objavilo konkurs za dodelu subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u ukupnom iznosu od 10 miliona dinara.

1 Comment

Leave a Reply